Jest niskokaloryczna, ma dużo witamin i niezbędnych minerałów, więc czemu tak rzadko gości na naszych stołach? Z cykorii można przygotować wiele smacznych i dietetycznych potraw  
fit.pl
2011-03-22 00:00
Udostępnij
Cykoria
Średniej wielkości główka (ok. 150 gramów) zawiera 30 kcal, można ją więc jeść bez ograniczeń. Oprócz tego zaspokaja dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu m.in. na: witaminę A (w 49 proc.), witaminę C (w 9 proc.), kwas foliowy (w 29 proc.), mangan (w 11 proc.) oraz błonnik (w 5 proc.). Cykoria zawiera też beta - karoten, który pozytywnie wpływa na koloryt i zdrowie skóry. W dalszym procesie przemiany materii przekształcany jest on w witaminę A, która w naturalny sposób chroni i wspomaga odbudowę błon komórkowych skóry. Witamina ta jest tez silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu ma dobroczynny wpływ na zdrowie całego naszego organizmu; m.in. broni przed wolnymi rodnikami, chroni przed zmarszczkami, łagodzi różne podrażnienia skóry, a nawet jest pomocna w leczeniu trądziku i łuszczycy.

cykoriazajCykoria, dzięki zawartości manganu, pomaga usprawniać metabolizm, przemianę tłuszczów oraz wchłanianie wartości odżywczych. Odpowiednie składniki tej rośliny pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, a laktucyna i laktukopikryna (substancje odpowiedzialne za specyficzny, gorzkawy smak cykorii), stymulują wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Dzięki tym wszystkim elementom poprawia się trawienie i unikamy uczucia wzdęcia. Inulina (błonnik zawarty w liściach) ogranicza dodatkowo wchłanianie tłuszczów z przewodu pokarmowego. Jeśli jednak chcemy zastosować cykorię jako składnik naszej diety, wystarczy po jej zjedzeniu wypić dużo wody; wtedy po połączeniu tworzy się w jelitach żelowana substancja, która sprawia, że nie czujemy apetytu i mamy uczucie sytości.

Przepisy na dania z cykorii

Cykoria w sosie serowym

Składniki: 4 cykorie (po 15 dag), 20 dag pełnotłustego twarogu, 4 łyżki mleka, 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, po 1/2 pęczka natki pietruszki i szczypiorku, sól, pieprz, kilka kropli sosu tabasco.

Cykorię przepołowić wzdłuż. Połówki dokładnie wymyć pod bieżącą wodą i dobrze osączyć. Starannie wykroić głąb. Ser utrzeć z mlekiem na gładką masę. Cebulę i czosnek obrać, wypłukać, drobno posiekać. Natkę i szczypiorek dokładnie wypłukać, osuszyć, posiekać. Do sera dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz zieleninę. Doprawić solą, pieprzem i sosem tabasco, delikatnie wymieszać. Cykorię podzielić na porcje i położyć na talerze, nałożyć na nią masę serową, przybrać natką pietruszki.

[-------]

Cykoria w sosie winno-pomidorowym

Składniki: 4 cykorie, 6 dag masła, 1 cebula, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, sok z 1 cytryny, 80 ml białego wina, 250 ml rosołu z drobiu (może być instant), 1 pomidor, 1/2 pęczka natki pietruszki, 3 plasterki szynki lub chudego boczku.

Cykorię przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Wyciąć głąb. Osuszoną cykorię posypać solą, pieprzem i obsmażyć na maśle. Wlać sok z jednej cytryny i białe wino. Przez chwilę pogotować, aby płyn odparował. Cykorię zalać bulionem z drobiu, na wierzch położyć kilka płatków masła i dusić około 20 minut. Przygotować sos: 3 dag masła rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posypać cukrem, dodać obranego i pokrojonego z kostkę pomidora i pokrojoną w kostkę szynkę, dusić. Na kilka minut przed końcem duszenia cykorii dodać sos, delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z mandarynkami

Składniki: 4 małe cykorie, 3 mandarynki, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka octu winnego, sok z 1 mandarynki, skórka z 1/2 pomarańczy, 2 łyżki oleju, po 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i białego, sól.

Cykorię umyć, przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Wykroić głąb. Pokroić w niezbyt grube paski. Włożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Mandarynki obrać, usunąć białą skórkę, podzielić na cząstki i pokroić. Rozłożyć na kawałkach cykorii. Sok z mandarynki wymieszać z solą, pieprzem czarnym i białym, octem, dodać olej, wymieszać. Sosem polać cykorię, wymieszać. Pomarańczę sparzyć we wrzącej wodzie, obrać skórkę i pokroić w cieniutkie paseczki, przybrać nimi sałatkę. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Sałatka może być doskonałym dodatkiem do wątróbki, polędwicy, sznycla czy steku wołowego.

www.fit.pl