Autorką tej diety jest niemiecka badaczka dr Johanna Budwig. Po wielu latach prac nad kwasami tłuszczowymi omega-3 oraz olejem lnianym, Budwig pokusiła się o stworzenie założeń dietetycznych programu nazwanego jej imieniem i nazwiskiem
fit.pl
2012-04-11 00:00
Udostępnij
Dieta dr Budwig
Zasadniczym elementem tej diety jest olej lniany tłoczony na zimno i nie oczyszczany w żaden sposób fizyko-chemiczny. Dr Budwig zaleca spożywać go w postaci tzw. pasty, którą przygotowuje się miksując olej lniany i chudym białym serem. Pastę po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce. Dozwolone jest doprawienie jej do smaku za pomocą ziół, soli, czosnku, papryki, pieprzu. Oprócz pasty stałym elementem diety proponowanej przez niemiecką badaczkę jest mielone siemię lniane, które doprawia się miodem i spożywa w formie muesli, z owocami, sokami, jogurtem, kefirem lub pastą.

>>>Sprawdź ile możesz schudnąć! Darmowa porada dietetyczna>>>

Tłuszczom – NIE!

Autorka diety zaleca wykluczenie z jadłospisu jakichkolwiek rafinowanych bądź uwodornionych tłuszczów (olejów, margaryn, majonezów). Zabronione jest także stosowanie innych olejów niż tłoczony na zimno olej lniany. Dr Budwig zaleca ponadto wyeliminować z menu produkty smażone, tłusty nabiał, jak również mięsa. Z diety powinny zniknąć również cukier, sztuczne słodziki, soki inne niż świeżo wyciskane oraz syntetyczne preparaty witaminowe. Do sporządzania potraw nie należy używać produktów konserwowanych i zawierających sztuczne dodatki (np. benzoesan sodu, polepszacze smaku, barwniki).

Produkty wskazane

Do produktów, które w czasie stosowanie diety są wskazane zalicza się przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Oprócz tego wskazane są mleczne produkty ukwaszone, np. jogurty naturalne, kefiry, maślanki i mleko acidofilne. Budwig zaleca również spożycie zbóż w postaci pieczywa z pełnego przemiału i płatków nieoczyszczonych, jak również ryb morskich. Do picia polecane są woda źródlana, soki owocowe, herbaty owocowe i ziołowe.

Produkty dozwolone

Dr Budwig zdefiniowała dodatkowo grupę produktów, które choć nie są zalecane, to dopuszczalne jest ich spożywanie. Należą do nich mięso i drób, ale wyłącznie nieprzetworzone, niskotłuszczowe, najlepiej pochodzące z hodowli ekologicznych. Przy czym w przypadku osób chorych na nowotwory autorka zaleca całkowitą rezygnację z jedzenia produktów pochodzenia mięsnego.

Opinia ekspertów Fit.pl

Dieta dr Budwig jest oparta na produktach naturalnych, niskoprzetworzonych, bogatych w błonnik oraz szereg substancji pochodzenia roślinnego. Olej lniany, który jest tu podstawowym źródłem tłuszczu jest wśród produktów roślinnych najbogatszym źródłem kwasu tłuszczowego α-linolenowego (ALA). Podobnie jak innym tłuszczom zaliczanym do grupy kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, kwasowi α-linolenowemu przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych (w tym również działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe). Trzeba jednak pamiętać, że zbyt duże ilości oleju lnianego oraz nasion lnu mogą być szkodliwe. Niektóre badania pokazują wręcz, że ALA może sprzyjać niektórym chorobom nowotworowym. Oprócz tego siemię lniane jest źródłem substancji cyjanogennych, które w nadmiarze powodują zatrucie. Z tego powodu podkreśla się, że decydując się na stosowanie diety dr Budwig należy ściśle przestrzegać zaleceń dotyczących ilości i sposobu spożywania oleju lnianego oraz nasion lnu. Należy również mieć na względzie, że dieta dr Budwig jest dietą niekonwencjonalną i ze względu na niewystarczające dowody wskazujące na jej skuteczność, nie jest oficjalnie propagowana jako forma dietoterapii.

dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska
dr Joanna Anna Walczak