Częstotliwość wykonywania pewnych nawyków żywieniowych wpływa na nasza figurę, zdrowie, kondycję i samopoczucie. Zmieniając styl życia warto, na wstępie, zadać sobie pytanie "jak często..?"
fit.pl
2010-04-12 00:00
Udostępnij
Jak często...?
mlekoPrzetwory mleczne to najważniejsze źródło wapnia w diecie oraz pełnowartościowego białka i witaminy B2.
Niedobór wapnia w diecie może powodować odwapnienie kości, objawiające się ich kruchością i łamliwością, co w konsekwencji prowadzić może, zwłaszcza u kobiet, do osteoporozy. Bogate w wapń są również warzywa zielone jak: brokuł.







Warzywa i owoce powinny być stałym elementem każdego posiłku, w tym co najmniej 2 razy w postaci surowej. Osoby dorosłe powinny jeść minimum pół kilograma warzyw i owoców dziennie (bez ziemniaków). Są one najbogatszym, naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych, bez których prawidłowe funkcjonowanie organizmu, jak również utrzymanie go w dobrym stanie zdrowia jest niemożliwe.

Warzywa i owoce są produktami niskokalorycznymi, zawierają mało tłuszczu, zaś dużo wody. Stanowią dobre źródło łatwo przyswajalnych cukrów prostych, a ze względu na obecność pierwiastków odgrywają istotną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo - zasadowej organizmu. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który co prawda nie jest składnikiem odżywczym, ale odgrywa istotną rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, a szczególnie prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Warzywa i owoce ze względu na swe walory smakowe i zapachowe, a także barwę i konsystencję, zwiększają atrakcyjność i strawność pożywienia, podnosząc jego wartość odżywczą.



rozoweJak często jadasz produkty zbożowe o niskim stopniu przetworzenia, takie jak grube kasze, ciemne pieczywo, nieobłuskany ciemny ryż oraz płatki owsiane lub kukurydziane?

Ciemne pieczywo oraz gruboziarniste kasze są bogatsze od białych w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Spożywanie codziennie ciemnego pieczywa reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom, daje poczucie sytości i ułatwia utrzymanie należnej masy ciała. 





 

Mięso czerwone zwłaszcza tłuste i przetwory mięsne zawierają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu, dlatego nie powinno się ich jadać częściej niż 2-3 razy w tygodniu. Należy je zastępować drobiem, rybami oraz nasionami roślin strączkowych (groch, fasola, soja, soczewica). Na szczególną uwagę zasługują ryby, które ze względu na zawartość w nich dobrze przyswajalnego białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), wapnia, fosforu, magnezu, jodu oraz witamin, głównie tłuszczorozpuszczalnych, powinny być jedzone 2-3 razy w tygodniu.