Kolorowo sałatkowo. Propozycje kolorowych sałatek

Sałatka jako główny posiłek? Bez mięsa i ziemniaków? Wielu z nas nie przekonuje taka propozycja. Sałatki często postrzegamy bowiem jako nudne i mało sycące dania. Kojarzymy je głównie z sałatą z dodatkiem kilku innych warzyw, które tworzą suche i niewyraźne połączenia. Jak przekonać się do tej potrawy?
2018-02-27 00:00
Udostępnij
Kolorowo sałatkowo. Propozycje kolorowych sałatek

Sałatka z pieczonych buraków i sera koziego z delikatnym musem z suszonej żurawiny

Składniki:

  • 5 dużych buraków
  • 250 g sera koziego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • 100 g Wiśni suszonej Bakalland
  • 1 szklanka soku z malin
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Buraki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy posiekanym tymiankiem. Odstawiamy na chwilę, a następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż buraki zmiękną. W osobnym naczyniu mieszamy suszone owoce z sokiem z malin i odstawiamy na ok. 20 minut. Kiedy owoce zmiękną delikatnie podsmażamy wszystko na rozgrzanej patelni – do momentu aż owoce połączą się z sokiem w delikatny mus. Ser kozi kroimy w kostkę i mieszamy z upieczonymi burakami i mlekiem kokosowym. Do składników dodajemy mus. Całość ozdabiamy posiekanym tymiankiem i suszonymi pomidorami.