Nie masz pomysłu na szybką i smaczną kolację? Co powiesz na krewetki? Prezentujemy przepis na krewetki w sosie pomidorowym
2018-12-13 00:00
Udostępnij
Krewetki w sosie pomidorowym

Krewetki w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 250 g krewetek tygrysich
  • 1-2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • chili
  • papryka słodka
  • natka pietruszki
  • Pomidory całe bez skórki Dawtona
  • oliwa
  • sól
  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli wrzucamy krewetki, smażymy po kilka minut z każdej strony. Posypujemy odrobiną chili i słodką papryką. Dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy. Jeśli trzeba, dolewamy nieco wody, przykrywamy i dusimy kilkanaście minut. Od czasu do czasu należy wszystko przemieszać, sprawdzając czy jest wystarczająco dużo wody. Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki i solimy wszystko do smaku. Skrapiamy sokiem z cytryny.