fit.pl mobile logo

Kwas chlebowy - leczy cukrzycę i nowotwory. Zrób go sam

To bardzo stary, a trochę niedoceniany napój. Niesłusznie, bo jest bardzo zdrowy - leczy cukrzycę i nowotwory. Zrób go sam - prosty przepis na domowy kwas chlebowy

To bardzo stary, a trochę niedoceniany napój. Niesłusznie, bo jest bardzo smaczny, orzeźwia, doskonale gasi pragnienie, a przy tym jest zdrowy: wzmacnia odporność, reguluje trawienie i wspomaga leczenie wielu dolegliwości.

Odrobina historii:

Historia kwasu chlebowego zaczyna się około X wieku. Jego wynalezienie i docenienie właściwości przypisuje się Słowianom. Od XVI w. staje się napitkiem narodowym w Rosji i na Ukrainie. Kiedy w 989 roku książę Kijowa Władimir przyjął chrześcijaństwo, wówczas ówczesna Europa dowiedziała się o istnieniu kwasu chlebowego. Do XIX w. tajemnicę jego produkcji znano tylko w rodzinnych domostwach, zakonach mnisich lub klauzurowych monastyrach, natomiast w XIX w. rozpoczęto jego warzenie w sposób fabryczny. 30 lat wstecz kwas chlebowy zaczął przeżywać renesans popularności. Współczesny człowiek odkrył na nowo zalety tego specyficznego napitku, posiadającego ponad 1000- letnią tradycję.

Wytwarzanie i właściwości:

W dawnych czasach każdy ród posiadał własny sposób produkcji, oparty na odmiennej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze. W wiekach średnich uboższe, rosyjskie rodziny używały kwasu chlebowego do przygotowania praktycznie każdej potrawy.

Kwas chlebowy otrzymuje się przez alko- kwasową fermentację żytniego lub razowego chleba, dodając cukier bądź rodzynki i drożdże.

Kwas chlebowy zawiera od 0,7 do 2,2 % obj. alkoholu (zaliczany jest do napojów bezalkoholowych), gęstość kwasu wynosi do 1,016 g/cm³, natomiast stosunek kwasu mlekowego do objętości całego napoju wynosi 0,18- 0,48%, ponadto cechuje się wysoką zawartością drożdży i niskim współczynnikiem odczynu bakteryjnego. Jest naturalnie gazowany, dzięki technologii wytwarzania zbliżonej do warzenia piwa. Kwas chlebowy bogaty jest w witaminy z grupy B dzięki zawartości ekstraktu na bazie słodu żytnio- jęczmiennego. Posiada specyficzny zapach chleba, ma słodko- gorzkawy posmak, w czasie produkcji domowej można warzyć go na sposób wytrawny lub pół- słodki (w zależności od czasu i temperatury fermentacyjnej), przez dłuższy czas po schłodzeniu utrzymuje niską temperaturę. Kwas chlebowy ma miodowo-brązowy kolor, na dnie naczynia z kwasem może pojawić się biały osad, będący produktem fermentujących drożdży. Nie powinno się go przecedzać, gdyż zawiesina ta oraz „pływające” drożdże nadają mu charakterystyczny smak.


Wpływ na organizm:

  • witaminy grupy B działają stymulująco na wzrost i rozwój organizmu
  • witamina C ma działanie uodparniające. Wzmacnia układ odpornościowy- osoby pijące regularnie kwas chlebowy 3 razy rzadziej zapadają na grypę
  • enzymy i bakterie kwasu mlekowego wspomagają i regulują mikroflorę jelitową - sprawnie działające jelita wpływają na kondycje skóry, przemianę materii (za czym idzie przeciwdziałanie chorobom wynikającym z otyłości), wspomaganie trawienia, alergie, układ sercowo- naczyniowy (zapobieganie chorobom krążenia)
  • składniki mineralne i witaminy kwasu mlekowego skutecznie wspomagają leczenie dolegliwości, takich chorób jak: astma, osteoporoza, stwardnienie tętnic, schorzenia jelit, cukrzyca, choroba Parkinsona, hemoroidy, prostata, nowotwory, grzybica, klimakterium, stwardnienie rozsiane, zapalenie stawów, bóle mięśni, czy migrena


Przepis na kwas chlebowy:

Składniki:

  • 1 kg suchego chleba razowego
  • 0,5 kg suchego chleba żytniego
  • około 10 litrów wody
  • 30 dag cukru
  • 4 dag drożdży
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka surowego ryżu


W przypadku braku już czerstwego chleba- należy pokroić pieczywo w kromki i ususzyć w piekarniku na sucharki. Następnie włożyć je do kamiennego garnka i zalać wrzątkiem, przykryć gazą i zostawić na dobę w temp. pokojowej, w trakcie zbierać powstający osad. Po tym czasie przecedzić. Dodać cukier, jak i drożdże rozpuszczone w ½ litra letnio- ciepłego płynu, skórkę z cytryny, przykryć gazą. Pozostawić w ciepłym miejscu (najlepiej) na dobę, by zaszła fermentacja. Gdy kwas zacznie się pienić przecedzić po raz drugi, rozlać do słoików typu twist (z zakrętkami) lub szklanych butelek (najlepiej te na sprężynę, z grubego szkła, bo wytwarza się dwutlenek węgla i może eksplodować – można je kupić np. w IKEA) - do wysokości 2/3 naczynia (!), dodać po kilka rodzynek i kilka ziarenek ryżu. Butelki z kwasem poukładać najlepiej w pozycji leżącej w chłodnym miejscu (od 5 do 15°C) co najmniej na 3 dni. Przechowywać w szklanych butelkach, dzięki czemu napitek zachowa pełnię walorów zdrowotnych i smakowych. Po 3 dniach zbiera się osad podrożdżowy, przy otwieraniu korek powinien „strzelić”. Otwierać powoli i pomalutku, by nie „zalać” siebie i pomieszczenia. Niektórzy podają gotowy do spożycia, niefiltrowany kwas chlebowy, niektórzy radzą delikatnie zlać napój bez wstrząsania osadu. Przechowywać w chłodzie (dobry do spożycia nawet do 4 tygodni), podawać także schłodzony.

Smacznego!

www.fit.pl



PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl