Wielokrotnie powtarzałaś sobie, że od dziś się odchudzasz, kończysz ze słodyczami, zmieniasz swój styl życia na zdrowy. Jednak przy najbliższej okazji sięgałaś po cukierka lub czekoladę. Jak z tym skończyć?
fit.pl
2011-03-18 00:00
Udostępnij
Nie podjadaj!
Podjadanie słodyczy jest najczęściej popełnianym błędem podczas stosowania diety. Musisz pamiętać, że czekolada czy batonik przyniesie Ci tylko chwilę przyjemności, by później przy nadwyżce kalorii odłożyć się jako tłuszcz i wywoływać wyrzuty sumienia.

Podjadanie

W swojej słabostce nie jesteś sama. Wiele kobiet ma ten sam problem i pomimo stosowania diety nie potrafi osiągnąć zadowalających rezultatów. Pomyśl tylko ile razy, kiedy było Ci smutno, czy po prostu chciałaś coś przegryźć, sięgałaś właśnie po słodycze. To naturalne - dostarczają nam szybko energii i wspomagają wydzielanie serotoniny nazywanej hormonem szczęścia. Jednak postępując w ten sposób oddalasz się od swojego celu – zrzucenia wagi oraz narażasz swój organizm na skoki poziomu cukru we krwi, co jeszcze bardziej potęguje twoje łaknienie. Spirala nakręca się sama. I tutaj powinna zapalić się czerwona lampka!

Cukier – biała śmierć

Nie bez powodu nazywany jest „białą śmiercią”. Ten „czysty” (rafinowany) otrzymywany z buraków pozbawiony jest wszystkich witamin, soli mineralnych, czy substancji aktywnych biologicznie. Dodatkowo aby nadać mu białą, krystaliczną barwę najpierw poddawany jest nawapnianiu, a później odbarwieniu za pomocą węgla aktywnego. Aby taka substancja została przyswojona przez organizm, potrzebny jest szereg witamin i pierwiastków, których w cukrze brakuje. Substancje te są więc pobierane z organizmu (np. wapń z zębów, żelazo z krwi) by czysta sacharoza mogła zostać przyswojona. Stąd biorą się takie choroby jak cukrzyca, anemia, próchnica, czy otyłość.

Jak sobie radzić?

Aby uporać się z tym problemem nie trzeba na szczęście całkowicie rezygnować ze słodyczy. Wystarczy zwrócić się w stronę medycyny ludowej i wykorzystać właściwości morwy białej. Liście morwy hamują wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego, co łagodzi skoki koncentracji cukru w organizmie i obniża łaknienie. Liście morwy białej hamując działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów w organizmie, pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i wspomagają odchudzanie. Dzięki temu część węglowodanów, przechodząc przez jelita, pozostaje niestrawiona i wydalona z organizmu – prowadzi to do ograniczenia wchłaniania glukozy przez organizm i uzyskania niższego poziomu cukru we krwi.

Na szczęście nie jesteśmy skazani na zrywanie liści morwy z pobliskiego drzewa. W aptece dostępne są suplementy diety Zuccero Gold, które zawierają wyciąg z morwy białej i pozwalają kontrolować poziom cukru we krwi. Takie rozwiązanie z pewnością spodoba się każdemu, kto nie chce lub nie potrafi całkowicie zrezygnować ze słodyczy.

Pierwszym krokiem do wprowadzenia zmian w nawykach żywieniowych jest rezygnacja ze słodyczy. Stosując wyciąg z morwy białej nie narażasz swojego organizmu na skoki poziomu cukru we krwi, a tym samym obniżasz łaknienie, co przybliża Cię do osiągnięcia celu jakim jest pozbycie się zbędnych kilogramów.

www.dieta.fit.pl