Niskokaloryczne substancje słodzące pełnią ważną rolę w zwalczaniu globalnych wyzwań zdrowotnych

2 kwietnia 2014 w Brukseli odbyła się Druga Konferencja Międzynarodowego Stowarzyszenia Ds. Substancji Słodzących (ISA) – Dlaczego liczy się niska kaloryczność: zastosowanie słodzików w codziennej diecie, podczas której omówiono rolę niskokalorycznych substancji słodzących w walce z rozprzestrzeniającą się epidemią otyłości oraz wzrostem zachorowań na cukrzycę typu 2 
fit.pl
2014-04-07 00:00
Udostępnij
Niskokaloryczne substancje słodzące pełnią ważną rolę w zwalczaniu globalnych wyzwań zdrowotnych



Konferencja zgromadziła światowej sławy multidyscyplinarną grupę ekspertów, w tym Dra Roberto Bertollini, kierownika naukowego Światowej Organizacji Zdrowia, Prof. Jamesa Hilla, amerykańskiego eksperta ds. otyłości, profesora pediatrii i medycyny ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Kolorado oraz Prof. Adama Drewnowskiego, światowej sławy specjalistę w zakresie zapobiegania i leczenia otyłości z Uniwersytetu w Waszyngtonie.

Niskokaloryczne substancje słodzące a zdrowa dieta

Dr Roberto Bertollini ze Światowej Organizacji Zdrowia otworzył konferencję, podkreślając, jak realne są wyzwania zdrowotne, z którymi musi zmierzyć się Europa. Ekspert podał niepokojące statystyki: W 46 europejskich państwach ponad 50% populacji jest otyła, a ponad 20% populacji cierpi na nadwagę. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że 63% dorosłych nie spełnia wymaganego minimum aktywności fizycznej, a jedynie 20% jedenastoletnich dziewczynek oraz 30% jedenastoletnich chłopów przyznaje się do przynajmniej godziny umiarkowanego wysiłku fizycznego dziennie.

Po nakreślonym przez Dra Bertolliniego obrazie problemu otyłości, Prof. Adam Drewnowski z Uniwersytetu w Waszyngtonie zaprezentował wyniki swoich badań. Podkreślił: Ustaliliśmy, że istnieje związek między niskokalorycznymi substancjami słodzącymi a zdrową dietą – osoby spożywające niskokaloryczne substancje słodzące jedzą w zdrowszy i bardziej zbilansowany sposób oraz są bardziej aktywne fizycznie. Profesor podkreślił również konieczność uwzględnienia wiedzy geograficznej i społecznej w skali mikro, w badaniach nad kondycją zdrowotną społeczeństw. Lokalne dane mogą pokazać, nawet z dokładnością do poziomu kodów pocztowych, które dzielnice są najbardziej dotknięte otyłością i cukrzycą, a to da nam znacznie większy wgląd w czynniki środowiskowe wykraczające poza to, co spożywamy – twierdzi prof. Drewnowski.

Małe zmiany - duży zysk

Kwestię zarządzania wagą poruszył prof. James O. Hill ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Kolorado: Jedz mądrzej i więcej się ruszaj. Nasze badania wykazały, że wprowadzanie codziennie drobnych zmian, takich jak wybranie niskokalorycznej żywności i napojów, może mieć w dłuższej perspektywie czasowej duże znaczenie dla utrzymania wagi.

Profesor Colette Shortt, prezes ISA: Jesteśmy dumni, że mamy możliwość wspierać stały dialog środowiska naukowego, decydentów politycznych, a także pracowników służby zdrowia i przemysłu. Dzisiaj wiodący naukowcy uświadomili nam, jak wielkie znaczenie ma zwalczanie otyłości i cukrzycy. Eksperci podpowiedzieli również, w jaki sposób mogą w tym pomóc niskokaloryczne substancje słodzące. Rodzimy się z wrodzoną preferencją dla słodyczy, więc jej całkowite usunięcie z naszej diety nie jest wskazane. Właśnie dlatego niskokaloryczne substancje słodzące mogą odgrywać znaczącą rolę, zapewniając słodycz, nie dostarczając kalorii lub dostarczając ich niewielką ilość.

www.fit.pl