Podjadanie pod kontrolą – jak podjadać zdrowo?

Małe przekąski dostarczają nam energii potrzebnej w ciągu dnia. Mądrze zaplanowane pomogą nam lepiej uczyć się i pracować, bez ryzyka przytycia.
2018-05-23 00:00
Udostępnij
Podjadanie pod kontrolą – jak podjadać zdrowo?

Podjadanie tuczy - wciąż to słyszymy i otoczeni jesteśmy mnóstwem porad i trików na pozbycie się tego nawyku. To fakt, dla wielu osób sięganie po przekąski może być zgubne i prowadzić do przyrostu wagi, ale również one mogą odnieść korzyści z podjadania. Oczywiście wtedy, gdy będą to robić z głową.

Korzyści z podjadania

Bez względu na to, czy uczymy się, pracujemy umysłowo czy fizycznie lub uprawiamy sport, te małe ilości jedzenia między posiłkami zapewniają szybki zastrzyk energii, co skutkuje poprawą koncentracji i podniesieniem witalności organizmu.

- Często ludzie jedzą w dużych odstępach czasu, a pomiędzy posiłkami są po prostu głodni, co nie daje im ani dobrego samopoczucia ani dobrych efektów zdrowotnych -  mówi Marta Kierzkowska-Grzybek, psychodietetyk. - Odpowiednio dobrana przekąska da nam duży zastrzyk energii i będzie źródłem cennych witamin i składników mineralnych.

Idealne przekąski nie przyczyniają się do nadwagi, a pomagają utrzymywać organizm w dobrej kondycji - dodaje ekspert.

Wybieraj mądrze

Pierwszym krokiem jest wybór właściwych przekąsek. Kiedy czujemy lekki głód, a nie nastała jeszcze pora posiłku, najlepiej jest zjeść coś nisko kalorycznego i o niskim indeksie glikemicznym. Zwróć uwagę czy przekąska zawiera węglowodany, białka i tłuszcze - czy jest dobrze zbilansowana pod kątem tych składników.

Zdrowe przekąski to:

  •  warzywa pokrojone w słupki
  • warzywa z dipami, np. z dipem z awokado
  • seler naciowy maczany w humusie
  • chipsy z jarmużu
  • orzechy z ciecierzycy - ugotuj cieciorkę, posyp przyprawami, polej dobrej jakości tłuszczem i podpiecz w piekarniku 
  • jabłko posmarowane masłem orzechowym
  • bakalie: orzechy, migdały, pistacje - do 10 sztuk
  • zielone koktajle, smothie
  • niskokaloryczne owoce - maliny, truskawki, ananas, kiwi, borówki

 

Jedz małe ilości

Istotna jest wielkość przekąski, nie może ona być zbyt duża. Chodzi o to, żeby nie zapełnić żołądka, a dać mu jedynie paliwo, które on szybko przetworzy na energię.

Planuj podjadanie

Aby przekąski mogły spełnić swoje zadanie, muszą być zaplanowane. Chodzi o to, żeby nie doprowadzić do sytuacji, kiedy z braku dobrej jakości produktów sięgniesz po solone krakersy, które zatrzymają wodę w twoim organizmie lub po słodkie ciastko, które przyczyni się do skoków glukozy we krwi. Podjadanie planuj już na etapie zakupów. W sklepach stacjonarnych i internetowych coraz częściej możemy znaleźć małe saszetki z bakaliami, suszonymi owocami i innymi przekąskami.

- Nieduże saszetki, które można schować do kieszeni są jednym z najczęściej wybieranych u nas produktów, to pokazuje, że bardzo lubimy podjadać - mówi Tomasz Kępa z Mixit.pl, platformy specjalizującej się w musli i zdrowych przekąskach komponowanych na indywidualne zamówienie.

Kwestia czekolady

Od czasu do czasu czekolada również może stanowić przekąskę. O ile jest dobrej jakości i najlepiej z wysoką zawartością kakao - nawet do 80, 90 procent. Aby zapewnić sobie zastrzyk energii, wystarczy zjeść kilka kostek.

Co przed snem?

Gdy wiemy, że przed snem dopada nas lekki głód, lepiej jest wcześniej zjeść większą kolację, niż podjadać bezpośrednio przed położeniem się spać.


- Energia dostarczona wraz z jedzeniem tuż przed snem, może spowodować, że nasz sen będzie niespokojny i gorzej się wyśpimy - mówi Marta Kierzkowska-Grzybek. Późnym wieczorem trzeba uważać szczególnie na owoce. Zjedzone o tej porze nie zostaną strawione, a będą fermentować w jelitach. Następnego dnia możemy mieć z tego powodu uczucie ciężkości.