Sezonowe przepisy na letnie dania dla aktywnych

Wakacje obfitują w pyszne i zdrowe sezonowa warzywa i owoce, które można wykorzystywać do przygotowania różnorodnych i smacznych potraw nie tylko dla najmłodszych, ale dla całej rodziny. W letnie dni postaw na coś co doda dzieciom energii do całodniowych przygód, a jednocześnie zadowoli podniebienie nawet najbardziej wybrednego małego smakosza. Idąc za przykładem piłkarzy i dietetyków FC Barcelona wybieraj zdrowe sezonowe produkty! #Jedzjakmistrz i zaproponuj rodzinie 3 różne potrawy, aby każdy znalazł coś dla siebie!
2018-08-20 00:00
Udostępnij
Sezonowe przepisy na letnie dania dla aktywnych

Łosoś pieczony z ziemniakami, brokułowy quiche i jagodowe smoothie przygotowane w tym samym czasie? Teraz to możliwe! Zastanawiasz się co jest potrzebne do przygotowania tych potraw?

Do przygotowania łososia pieczonego z ziemniakami potrzebujesz:

Składniki na 1 porcję:

  • 1 filet z łososia
  • 1 cukinia
  • 1 szalotka
  • 1 ziemniak
  • 1 plasterek cytryny
  • 20 g świeżego koperku lub tymianku
  • pieprz i sól do smaku
  • łyżka oliwy z oliwek

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Duży kawałek pergaminu złóż na pół, uformuj z niego kieszonkę i zwiąż końce. W kieszonkę rozłóż ziemniaki, cukinię i szalotkę. Dopraw do smaku koperkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Umieść łososia na warzywach, dopraw pieprzem i solą, a następnie skop oliwą. Robiąc małe zakładki złóż i zamknij pergaminową kieszonkę pozostawiając przestrzeń pomiędzy łososiem, a pergaminem. Piecz przez 15 - 20 minut.

Dla smakoszów kuchni francuskiej przygotuj w tym samym czasie brokułowy quiche. Będzie on idealnym dopełnieniem łososia pieczonego z ziemniakami, a jednocześnie zapewni Twojej rodzinie witaminy i mikroelementy zawarte w brokułach.

Aby zaserwować rodzinie danie prosto znad Sekwany - brokułowy quiche, potrzebujesz:

brokulowy

Składniki:

  • 500g brokułów
  • 8 jaj
  • 150g jogurtu
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta czosnku w proszku
  • 150g sera cheddar

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ugotowane wcześniej brokuły rozdrobnij w blenderze kielichowym (np. Beko). W dużej misce wymieszaj brokuły, jajka, jogurt, czosnek pieprz i sól do smaku, a następnie dodaj cheddar. Przelej do przygotowanej wcześniej formy i piecz przez 25 -30 minut. Podawaj ciepłe!

Po smacznym i pełnowartościowym posiłku przychodzi czas na zdrowy i orzeźwiający deser. Wykorzystają zakupione wcześniej jagody i jeżyny przygotuj smoothie, które zapewni Twojej rodzinie zastrzyk witamin i mikroelementów, którego potrzebują.

Do przygotowania smoothie potrzebujesz:

Smoothie

Składniki:

  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 200g jogurtu naturalnego
  • Łyżeczkę proszku waniliowego
  • 4 garście mrożony i świeżych jagód i jeżyn

Przygotuj sok z miąższem ze świeżych owoców używając do tego wyciskarki wolnoobrotowej (np. Beko) dzięki, której zachowasz więcej witamin i mikroelementów dostępnych w pomarańczach. Następnie do blendera kielichowego (np. Beko) wsyp jagody i jeżyny i wlej jogurt. Całość polej świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym i miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej do szklanek i udekoruj kawałkami pomarańczy. Podawaj schłodzone. Smacznego!

 

fit