Większość warzyw i owoców jest dostępna w sklepach cały rok, jednak każda pora roku dostarcza nam wyjątkowych i pysznych produktów, które powinniśmy okresowo włączać do naszej diety. Podczas sezonu, czyli wtedy kiedy warzywa i owoce zrywane są w najlepszym czasie cyklu wzrostowego, możemy cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem. W tym czasie są również najbardziej bogate w wartości odżywcze oraz zawierają mniej konserwantów, ponieważ nie muszą być dostarczane z innych krajów
2017-10-20 00:00
Udostępnij
Sezonowe warzywa i owoce

Sezonowe owoce - gruszki

Owoce te są znane już od czasów prehistorycznych, sam Juliusz Cezar hodował je w swoim ogrodzie. Niewątpliwie, gruszki oprócz swoich walorów smakowych, mają także wiele właściwości leczniczych. Zarówno miąższ i skórka zawierają przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne oraz dużą ilość witamin i minerałów, tj. magnez, miedź czy potas. Warto także dodać, że 100 g tego owocu zawiera zaledwie ok. 50 kcal, co sprawia, że gruszka jest nie tylko zdrowa, ale także idealna dla osób znajdujących się na diecie.

Sezonowe owoce - jabłka

Jabłoń uważana jest za królową roślin sadowniczych naszego klimatu. Podaje się, że na świecie istnieje ok. 10 tys. odmian tego owocu, różniących się przeznaczeniem, wyglądem i zapachem, jednak jedno jest pewne — każda z nich zawiera wiele wartości odżywczych. Jabłka, dzięki wysokiej zawartości pektyn, stosunkowo szybko dają uczucie sytości, a dodatkowo obniżają stężenie cholesterolu i glukozy we krwi, a także stanowią także idealne źródło witaminy C, beta-karotenu i potasu. Warto dodać, że owoce te wywierają pozytywny wpływ na urodę, bowiem zawarte w nich substancje likwidują wolne rodniki co zapobiega starzeniu się skóry, natomiast ich gryzienie wzmacnia nasze dziąsła.

Sezonowe owoce - dynia

Październik i listopad to miesiące, w trakcie których w sklepach i na warzywniakach króluje dynia, a na każdym kroku widzimy przepisy z nią w roli głównej. Nic dziwnego! Owoce dyni to jedne z najzdrowszych roślin, bowiem zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Polecane są także osobom chcącym utrzymać szczupłą sylwetkę, ponieważ w 100 g tego warzywa znajduje się zaledwie 28 kcal. Warto wspomnieć, że stanowi ona jedno z niewielu znanych nam źródeł witaminy T, która pomaga nam zwalczać zaburzenia krzepnięcia krwi i pewne rodzaje niedokrwistości. Jedzmy więc dynię pod każdą postacią, a może to być np. zupa, puree czy ciasto.

Sezonowe owoce - papryka

W Polsce to warzywo typowe dla wczesnej jesieni, dlatego też wtedy jest najbardziej smaczna i posiada głęboki i intensywny smak i zapach. Jako jedno z niewielu warzyw nie traci swoich właściwości podczas gotowania czy pieczenia. Warto wspomnieć, że w przypadku tego warzywa kolor ma znaczenie. Odmiana czerwona troszczy się o nasz wzrok i skórę, dostarczając naszemu organizmowi beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Wsparta przez witaminę C zwolni proces powstawania zmarszczek. Papryka zielona obfituje natomiast w kwas foliowy, dlatego też polecana jest wszystkim, którym zależy na poprawie nastoju i parametrów krwi. Ostatnia odmiana — żółta, jest ceniona jako źródło luteiny i zeaksatyny, które potrafią zapewnić nam dobre widzenie.

Świeże warzywa i owoce są bardzo ważnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Spożywanie ich według kalendarza wzrostu sprawia, że nasz jadłospis zostaje wzbogacony o świeże i różnorodne produkty. Doskonale smakują jedzone na surowo, ale także jako dodatek do deserów czy sałatek. Sezonowych darów natury możesz też spróbować podczas wczasów w GACA Fit HOTEL, gdzie produkty te stanowią podstawę menu. Pamiętaj, że stawianie na sezonowość i lokalność to doskonała inwestycja w nasze zdrowie i smak!