Węglowodany – których unikać?

Węglowodany są najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu. Pełnią też wiele funkcji fizjologicznych. Są zdrowe dla układu trawiennego. Ale części z nich powinniśmy unikać. Których? Warto wiedzieć jakich węglowodanów unikać.
fit.pl
2014-09-17 00:00
Udostępnij
Węglowodany – których unikać?

Nadmierne spożywanie węglowodanów może być dla naszego organizmu bardzo niekorzystne. Może prowadzić do otyłości i cukrzycy, pociągając za sobą z kolei inne konsekwencje zdrowotne. Najpopularniejszym źródłem węglowodanów są zboża, ryż, kukurydza, nasiona roślin strączkowych, groch, fasola, bób, soczewica, soja, a także rośliny okopowe – ziemniaki, buraki cukrowe.

Jakich węglowodanów unikać?

Zdrowe węglowodany to ważny element zbilansowanej diety. Niestety sięgamy po nie zdecydowanie za rzadko, a na talerzu lądują częściej te niezdrowe. Efekt - waga idzie w górę.

Nadprogramowe kilogramy przybywają nam wówczas, gdy spożywamy węglowodany w formie nieoczyszczonej. Uzyskiwane są z roślin jadalnych, bogatych w węglowodany, które podczas czynności preparujących zostały pozbawione błonnika i innych składników, między innymi witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza. W wyniku takiego procesu ich wartość odżywcza zostaje sprowadzona do „czystych” węglowodanów, a więc cukrów prostych.

Po zjedzeniu takich węglowodanów poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta i jako glukoza dostaje się do krwioobiegu. Jeżeli nie spalimy tego cukru, organizm wytworzy zbyt dużą ilość insuliny, która usunie nadmiar glukozy z krwiobiegu transportując ją do komórek. A tam w wskutek przemian metabolicznych zostanie zamieniona w tłuszcz. Dlatego też dieta bogata w węglowodany oczyszczone prowadzi do otyłości, cukrzycy, hipoglikemii, nadciśnienia oraz chorób serca.

 

Węglowodany oczyszczone najczęściej występują w takich produktach jak:

- biała mąka - białe pieczywo, ciasta, makaron, biały ryż, płatki kukurydziane, popcorn, ziemniaki (naturalnie prawie czysta skrobia),
- cukier rafinowany - słodycze, syropy, napoje gazowane, wiele przetworów, gdzie cukier służy jako środek konserwujący, dlatego należy wystrzegać się produktów zawierających cukier ukryty pod różnymi nazwami: syrop glukozowy, sacharoza, karmel.

Jeżeli masz chęć na coś słodkiego, zastąp słodycze na przykład marchewką. Szybciej wyrówna poziom cukru we krwi, utrzymując przez długi czas właściwe stężenie glukozy, nie powodując jej wahań, dzięki czemu nie obciąża trzustki.

Aby odróżnić węglowodany złe od dobrych używa się specjalnego wskaźnika, tzw. indeksu glikemicznego (IG).

Złe węglowodany (IG powyżej 60) to:

• arbuz
• melon
• dojrzałe banany
• ziemniaki
• frytki i chipsy
• pszenne pieczywo
• buraki
• płatki kukurydziane
• miód
• biały cukier
• biały ryż
• winogrona
• ciasta i ciasteczka
• słodzone napoje i soki owocowe
• ser żółty

To właśnie te węglowodany powinno się ograniczyć, jeśli dbasz o wagę lub zrezygnować z ich jedzenia, gdy się odchudzasz.

Warto dodać, że brak ruchu prowadzi do zakwaszenia organizmu, co z kolei wzmaga apetyt na słodycze i oczyszczone węglowodany, np. w postaci białej bułki, makaronu, ciastek. Gdy więcej się ruszamy odczuwamy mniejszą ochotę na słodkiego batona, niż gdy spędzamy cały dzień przed telewizorem.

Jeśli na prawdę chcesz być zdrowym wyeliminuj ze swojego jadłospisu złe węglowodany (lub przynajmniej ogranicz ich ilość). I przede wszystkim zacznij się więcej ruszać. W końcu nie bez powodu mówi się, że sport to zdrowie.