Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbirem

Składniki: 100 g ryżu basmati firmy Kupiec, 700 g marchwi, 400 ml bulionu warzywnego, 200 ml soku pomarańczowego, 2 cm imbiru, 1 łyżka oliwy, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cynamonu, sól, cukier, biały pieprz do smaku 
fit.pl
2014-02-03 00:00
Udostępnij
Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbirem


Przygotowanie:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać, pokroić na grube plastry, skropić lekko oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu marchew przełożyć do garnka, dodać starty na drobnej tarce imbir i wlać sok pomarańczowy. Zmiksować blenderem na krem. Dodać bulion i przyprawy do smaku, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu. Podawać z ugotowanym ryżem.