Szybki spacer i gry logiczne utrzymają mózg w dobrej kondycji!

Nowe, trudne intelektualne zadania, porządny wysiłek fizyczny oraz umiar w jedzeniu pomogą nam utrzymać mózg w dobrej kondycji przez długie lata – dowodzą polscy naukowcy  
fit.pl
2014-09-03 00:00
Udostępnij
Szybki spacer i gry logiczne utrzymają mózg w dobrej kondycji!
Zdaniem Anny Marii Wieczorek doktorantki z Interdyscyplinarnego Centrum Stosowanych Badań Poznawczych SWPS i Instytutu Biologii Doświadczalnej im. Marcelego Nenckiego w Warszawie ogromne znaczenie dla tego, jak nasz mózg będzie funkcjonował na starość, ma m.in. aktywność fizyczna.

- Badania pokazały, że nawet osoby starsze, które podjęły regularną aktywność fizyczną miały przyrost umiejętności poznawczych. Najbardziej efektywny jest trening aerobowy, czyli taki, który prowadzi do zwiększenia pulsu i ogólnego zmęczenia. Samo rozciąganie nóg niestety nie pomaga, ale szybki spacer - jak najbardziej – wyjaśniła Wieczorek.

Według badaczki pomagają nam się rozwijać czynności, które są trudne i nowe, dlatego korzystnie na „szare komórki” działają także gry logiczne. Dlatego zaleca ona, by robić coś, co nie jest dla nas łatwe, co jest wyzwaniem, dzięki czemu musimy przestawić się na nowy styl myślenia i nauczyć się nowych umiejętności.

Jej zdaniem w „rozruszaniu” mózgu wcale nie jest pomocne rozwiązywanie krzyżówek. - Na początku to oczywiście może być wyzwanie, ale jeżeli ktoś nabierze wprawy w rozwiązywaniu krzyżówek, to staje się ono czynnością równie automatyczną, jak mycie zębów – podkreśliła Wieczorek.

Nawet osoby 80-letnie, które musiały się wyćwiczyć w jakimś zadaniu, stawały się lepsze również w innych zadaniach poznawczych. - Jednak nie możemy oczekiwać, że jeśli niczego dla naszego mózgu nie robiliśmy przez całe życie, to po osiemdziesiątce będzie on funkcjonował jak u dwudziestolatka – powiedziała badaczka.

Ponadto ważnym czynnikiem wpływającym na proces starzenia się mózgu jest to, co jemy. Z amerykańskich badań wynika, że opóźnić ten proces może dieta bogata w kwasy omega-3, które znajdują się głównie w rybach morskich - makreli, śledziu, łososiu oraz w oleju lnianym. Naukowcy z Włoch, Niemiec, Kanady i Wielkiej Brytanii wykazali z kolei, że starzenie się mózgu przyspiesza przejadanie się, natomiast ograniczenie jedzenia pomaga zachować jego młodość.

Źródło: PAP - Nauka w Polsce

www.fit.pl