Blender – niezbędne urządzenie w Twojej kuchni

Jesteś fanem zdrowego odżywiania? Planujesz schudnąć? A może szukasz urządzenia, które ułatwi Ci szykowanie posiłków? Jeśli przynajmniej na jedno z tych trzech pytań odpowiedziałeś twierdząco, to znak, że pora zaopatrzyć się w blender
2019-07-30 00:00
Udostępnij
Blender – niezbędne urządzenie w Twojej kuchni

Blender to wielofunkcyjne urządzenie, które umożliwi szybkie przygotowanie wielu zdrowych napojów i posiłków, takich jak kremowe zupy, koktajle, smoothies czy sosy. Pomoże też rozdrobnić produkty do sałatek i skruszy lód.
W sklepach znajdziesz dwa rodzaje blenderów – blendery ręczne i blendery kielichowe. Różnią się nie tylko wyglądem, ale i możliwościami, dlatego zanim podejmiesz decyzję, zastanów się, z których funkcji urządzenia będziesz korzystać najczęściej.

Sprawdź ofertę na stronie: https://www.neo24.pl/maleagd/dokuchni/blendery.html

Blender ręczny – to urządzenie niewielkich rozmiarów, składające się z rączki i wymiennych końcówek. Jest łatwe do przechowywania, nie zajmuje wiele miejsca, toteż będzie idealne dla osób, które nie dysponują dużą kuchnią. Produkty można miksować w dołączonym do zestawu pojemniku lub innym wytrzymałym naczyniu, na przykład w garnku. Blendery ręczne są tańsze od kielichowych, ale też nie nadają się do miksowania wyjątkowo twardych składników.

Blender kielichowy – składa się z mechanizmu ostrzowego oraz podłączanego do niego kielicha, dzięki czemu nie trzeba go trzymać w trakcie pracy. Te urządzenia są wytrzymalsze i mają większą moc, toteż bez obaw można nimi rozdrabniać nawet bardzo twarde produkty. Są też większe (upewnij się, że masz w kuchni wystarczająco miejsca) i nieco droższe.

Więcej na ten temat przeczytasz na stronie: https://www.neo24.pl/blog/jaki-blender-wybrac.html

Jeśli zdecydowałeś już, jaki rodzaj blendera jest dla Ciebie najlepszy, czas przyjrzeć się istotnym parametrom, które ułatwią Ci wybór odpowiedniego modelu. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na moc urządzenia (im wyższa, tym lepiej poradzi sobie z kruszeniem twardych produktów) – i czas pracy, czyli okres, po jakim powinniśmy dać blenderowi odpocząć (niektóre tańsze modele mogą pracować tylko przez kilkanaście sekund!).

Sprawdź, czy urządzenie ma kilkustopniową regulację prędkości i jakich materiałów użyto do ich produkcji. Dolna część powinna być wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Rączka w blenderze ręcznym będzie wytrzymalsza, jeśli została zrobiona z metalu, a nie plastiku. Kielich w blenderze kielichowym nie powinien być z tworzywa sztucznego (jeśli zdecydujesz się na plastik, upewnij się, że jest wolny od cząsteczek BPA); lepiej, gdy jest szklany lub tritanowy.

Zobacz też, jakie końcówki dodano do zestawu – i pamiętaj, że im więcej skrzydełek mają noże, tym dokładniej i szybciej uda się rozdrobnić produkt.

Wpis powstał we współpracy z https://www.neo24.pl/