Jak łączyć składniki w sokach i koktajlach?

Przygotowujesz soki i koktajle w domu? Lubisz eksperymentować z różnymi smakami? Świetnie! Sprawdź jednak, jak odpowiednio łączyć składniki, by zwiększyć przyswajalność zawartych w nich witamin i minerałów
fit.pl
2016-09-12 00:00
Udostępnij
Jak łączyć składniki w sokach i koktajlach?


Pewnie już wiesz, że jeśli chcesz spożywać większe ilości warzyw i owoców, powinieneś pić przyrządzone z nich soki i koktajle. Podczas komponowania napojów warto jednak oprócz walorów smakowych zwrócić uwagę na odpowiednie łączenie składników tak, by organizm mógł wchłonąć maksymalnie dużo cennych składników. Przedstawiamy krótką lekcję z zakresu dietetyki.

Jak zwiększyć przyswajalność żelaza?

Żelazo jest minerałem szczególnie istotnym dla kobiet, które mają większe niż mężczyźni zapotrzebowanie na ten składnik. Zwłaszcza aktywni fizycznie powinni zwrócić uwagę na zwiększenie jego ilości w organizmie. Na szczęście minerały i witaminy nie tylko się sumują, ale czasami mogą się też mnożyć. Dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips – Agata Ziemnicka-Łaska ma na to dowód. - Do soku z natki pietruszki, która jest bogata w żelazo, dodaj sok z cytryny, która jest z kolei źródłem witaminy C. Dzięki temu Twój organizm może przyswoić dużo więcej żelaza, a sok jest po prostu zdrowszy - opowiada. 

Jak przygotować zdrowy sok ze szpinaku?

Jeśli z myślą o żelazie pijesz dużo zielonych koktajli lub po prostu lubisz szpinak, uważaj na zawarte w nim szczawiany, które wypłukują wapń z organizmu. Oczywiście warto przyrządzać soki i koktajle z użyciem szpinaku, gdyż ma on właściwości, które trudno zastąpić innymi warzywami, ale trzeba pamiętać, by dodać do niego składnik bogaty w wapń, np. jogurt naturalny czy maślankę. Wtedy można skorzystać zarówno ze szpinaku i mieć optymalną ilość wapnia. 

Jak zwiększyć wchłanianie magnezu?

Kolejnym cennym składnikiem mineralnym jest magnez. Jest on istotny dla wszystkich zapracowanych, mocno obciążonych przewlekłym stresem, zmęczonych, nieskupionych, ale też osób bardzo aktywnych fizycznie. W przypadku magnezu najlepiej łączyć go z witaminą B6, która wzmaga wchłanianie magnezu. Przykład? – Do zielonych warzyw liściastych, takich jak: rukola, roszponka, botwina czy szpinak bogatych w witaminę B6 dodaj pestki dyni, które są źródłem magnezu – mówi ekspertka Agata Ziemnicka- Łaska. Dzięki temu będziesz czuć się i wyglądać młodo. 

Jak lepiej przyswoić witaminy A, D, E i K?

Przy komponowaniu zdrowych soków można też wykorzystać sposoby, by zwiększyć przyswajanie witamin A, D, E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Do soku z warzyw i owoców bogatych w te witaminy (np. z marchewki lub pietruszki) dodaj łyżeczkę oleju lnianego i miej pewność, że wszystkie witaminy zostaną lepiej przyswojone przez Twój organizm. A sam olej lniany jest bogaty w kwasy omega 3, poprawia wygląd skóry i dba o układ krwionośny. 

Urządzenia do soków i koktajli

Do przygotowywania soków i koktajli w domu przydadzą Ci się odpowiednie urządzenia. Jeśli lubisz zwłaszcza koktajle, zdecyduj się na blender kielichowy, a by ułatwić sobie pracę, wykorzystaj dostępny w modelu blendera Philips HR2195 specjalny przycisk do koktajli. Jeżeli zaś preferujesz soki, wybierz między sokowirówką szybkoobrotową a wyciskarką wolnoobrotową. W pierwszym typie urządzenia z łatwością i szybko przyrządzisz większe ilości klarownego soku dla całej rodziny, podczas, gdy w wyciskarce uzyskasz gęsty sok pełen błonnika. Niezależnie od typu urządzenia możesz się jednak cieszyć cennymi witaminami i minerałami – a to jest przecież w sokach i koktajlach najważniejsze!

www.fit.pl