Ryba, warzywa i owoce – zdrowy zestaw

Naukowcy już wcześniej udowodnili, że jedzenie tłustych ryb, a konkretnie – zawarte w ich oleju kwasy omega-3, zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych form raka. Jak się również okazuje, jedzenie tłustych ryb, a także owoców i warzyw, może zapobiegać kurczeniu się mózgu w starszym wieku co jest związane z chorobą Alzheimera  
fit.pl
2012-02-01 00:00
Udostępnij
Ryba, warzywa i owoce – zdrowy zestaw
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych odkryli, że starsi ludzie posiadający wysoki poziom niektórych witamin i oleju omega-3 we krwi, zdecydowanie lepiej radzili sobie w testach pamięciowych, niż osoby spożywające mniej zdrową dietę. Dieta bogata zatem w ryby takie jak makrela, z wysokim poziomem witaminy D i kwasów omega-3, a także warzywa i owoce, obfitujące w witaminy z grupy B, witaminę C i E, znacząco wpływa na powiększenie się objętości mózgu, co potwierdziły urządzenia skanujące mózg. Osoby, które spożywały zaś sporo czerwonego mięsa, a także potrawy smażone czy ciasta, miały najgorsze wyniki i najmniej tkanki mózgowej.

Przeprowadzone badanie miało być pierwszym, które nie zwracało uwagę na dzienniki żywienia a było oparte na badaniach krwi, dzięki czemu – jak twierdzą naukowcy z Oregon Health & Science University, badanie daje dokładniejszy obraz, bo nie opiera się na pamięci badanych czy ich uczciwości przy wypełnianiu ankiet i kwestrionariuszy. Próbki krwi były pobrane od 104 zdrowych osób, których średnia wieku wynosiła 87 lat. Naukowcy pokreślaja rolę zachowania zdrowiej diety i zdrowego stylu życia przez cały czas, w celu uniknięcia wielu chorób, w tym także Alzheimera. Jak twierdzą obecnie 820 tys osób jest dotkniętych demencję w samej Wielkiej Brytanii i ta liczba stale rośnie.

Źródło: dailymail.co.uk

Beata Mąkolska

www.wellness.fit.pl