Wody źródlane i mineralne - które lepsze?

Mimo, że stan naszych wód wodociągowych cały czas się polepsza i nie odbiega od standardów Unii Europejskiej, to picie jej bezpośrednio z kranu może być dosyć ryzykowne
fit.pl
2014-09-24 00:00
Udostępnij
Wody źródlane i mineralne - które lepsze?

Nie dostarcza ona bowiem potrzebnych minerałów, a również ze względu na swoją twardość może nie ugasić dostatecznie pragnienia. Dlatego warto rozejrzeć się za wodą butelkowaną, posiadającą atesty. Do wyboru mamy coraz więcej różnych wód, dlatego dobrze jest wiedzieć, czym się one różnią i która na co dzień będzie odpowiednia dla nas.

Polaku, pij więcej dobrej wody! Co zawiera woda w butelce?

Według statystyk Polak dziennie wypija mniej więcej szklankę wody butelkowanej – mówi Wojciech Rutkowski, prezes Krajowej Izby Gospodarczej Przemysł Rozlewniczy. Nie jest to najlepszy wynik, mimo że nie od dzisiaj wiadomo, że picie optymalnej ilości odpowiedniej wody jest dla naszego organizmu zbawienne. Dobrze jest gdy pita przez nas woda zawiera takie pierwiastki jak wapń, magnez, chlorki, siarczany, wodorowęglany oraz w niektórych przypadkach także jod i fluor. Są to najbardziej wartościowe dla organizmu składniki mineralne, które znajdziemy w wodach butelkowanych. Ich listę, a także informacje o poziomie zawartości znajdziemy zwykle na etykiecie.

Od ilości minerałów zależy tak naprawdę to czy woda jest wodą źródlaną czy mineralną. Nasze polskie prawo razem z prawem Unii Europejskiej podzieliło wody butelkowane biorąc pod uwagę mineralizacje (czyli ilość składników mineralnych na litr) na wody niskozmineralizowane (do 500mg/l), średniozmineralizowane (500-1500mg/l) oraz wysokozmineralizowane (powyżej 1500mg/l).

Wody źródlane – uniwersalne i pierwotnie czyste pod względem chemicznym i mikrobiologicznym

Wody źródlane wydobywane są z podziemnych źródeł. Są pierwotnie czyste pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Ich mineralizacja wynosi do 500 mg/l. Wody tego typu są zwykle tańsze od wód wyżej zmineralizowanych i są świetnym zamiennikiem wody wodociągowej, gdyż cechuje je bardzo duża uniwersalność. Dzięki temu są one najbardziej popularne wśród Polaków – Wody źródlane poza piciem, idealnie nadają się do parzenia herbaty, kawy i przygotowywania zup. Świetnie sprawdzają się też przy mieszaniu z sokami, ponieważ nie zdominują smaku soku. Ich neutralny skład minerałów powoduje, że mogą być spożywane bez ograniczeń – mówi Marcin Dewódzki, prezes firmy „Złoty Potok” produkującej wodę źródlaną.

Wody mineralne – bogactwo minerałów

Wody mineralne wyżej zmineralizowane od wód źródlanych należy wybierać z głową. Te średniozmineralizowane będą zawierały 500-1500 mg/l składników mineralnych, natomiast wysokozmineralizowane powyżej 1500mg/l. Pamiętajmy, że poziom mineralizacji poszczególnych składników ma już wpływ na nasze zdrowie.

Zawarte w wodzie pierwiastki są jak najbardziej dla nas korzystne, lecz w zależności od indywidualnego zapotrzebowania należy zwracać uwagę na poszczególną zawartość rozpuszczonych składników. Powinniśmy zdawać sobie sprawę, że nasz organizm ma konkretne zapotrzebowania na dany pierwiastek. Przykładowo w wypadku wapnia dla przeciętnej osoby ten poziom wynosi ok. 900-1200 mg dziennie, a w przypadku magnezu około 400 mg. Nadmierny poziom tych składników może być już szkodliwy.

Wody powyżej 4000mg/l nazywane są już wodami leczniczymi i picie ich w dużej ilości powinno być skonsultowane z lekarzem.

www.wellness.fit.pl