Wysokobiałkowe śniadania chronią przed podjadaniem

Śniadanie wysokie w proteiny, jak np. jajka, mogą być pomocne w utrzymaniu szczupłej sylwetki i powstrzymać nas od podjadania nocą – twierdzą eksperci 
fit.pl
2013-04-10 00:00
Udostępnij
Wysokobiałkowe śniadania chronią przed podjadaniem

Naukowcy z Uniwersytetu Missouri odkryli, że śniadanie bogate w proteiny znacząco polepsza kontrolę nad apetytem i redukuje ilość niezdrowych, bogatych w tłuszcz czy cukier przekąsek zjadanych wieczorem. Tymczasem statystyki podają, że aż 60 procent Amerykanów pomija śniadanie całkowicie.

Heather Leidy, z Department od Nutrition and Excercise Physiology, twierdzi, że spożywanie odpowiednich śniadań może być pewnym rozwiązaniem dla epidemii otyłości w Stanach Zjednoczonych, gdzie obecnie 25 milionów dorosłych ludzi jest otyłych, albo ma nadwagę. W przeprowadzanym badaniu 20 kobiet otyłych bądź z nadwagą w wieku 18-20 lat, albo pomijały śniadania, albo zjadały wysokobiałkowe śniadania składające się z jaj, chudego wołowego mięsa, albo zjadały śniadania o normalnej zawartości białka (np. Zboża). Wartość energetyczna śniadań wynosiła zawsze 350 kalorii. Oprócz wypełniania kwestionariuszy, uczestniczki badania miały także pobieraną krew w ciągu dnia. Przed kolacją zaś mózgi uczestniczek były skanowane rezonansem magnetycznym (fMRI), aby prześledzić sygnały w mózgu odpowiedzialne za motywacje, system nagradzania i nawyki żywieniowe.

Okazało się, że spożywanie wysokobiałkowych śniadań prowadziło do dłuższego uczucia sytości, oraz zmniejszenia aktywności mózgu w części odpowiedzialnej za kontrolę głodu. Takie śniadanie redukowało także ryzyko spożywania wysokokalorycznych przekąsek wieczorem (w porównaniu do pomijania śniadania, bądź spożywania śniadania o normalnej zawartości białka). Stąd wniosek naukowców, że spożywanie wysokobiałkowych śniadań, może być strategią przeciw epidemii otyłości. Kolejne badania przeprowadzane pod okiem Heather Leidy mają wykazać, czy regularne konsumowanie wysokobiałkowych śniadań wpływa na masę ciała młodych ludzi.

Artykuł z opisem badań został opublikowany w The American Journal of Clinical Nutrition.


Źródło: dailymail.co.uk

Beata Mąkolska

www.wellness.fit.pl