Gdyby nie orzechy czy morele, czekolada nie byłaby taka wartościowa. Sprawdź co zyskuje tabliczka czekolady, dzięki połączeniu z bakaliami
fit.pl
2015-12-10 00:00
Udostępnij
Bakalie w czekoladzie
Czekolada, choć kaloryczna, jest cennym źródłem m.in.  magnezu, cynku i selenu. Dodane do niej bakalie jeszcze bardziej  wzbogacają ją w te niezbędne składniki. Orzechy, migdały czy rodzynki są najczęściej spotykanymi czekoladowymi dodatkami. Bakalie nie przypadkowo towarzyszą wyrobom z czekolady. Oprócz walorów smakowych, są przecież bogatym źródłem witamin i minerałów. Czekoladę z bakaliami uznaje się za sprzymierzeńca zdrowia i jeden najbardziej wartościowych słodyczy, po którego warto sięgnąć gdy jesteśmy zmęczeni, zestresowani lub smutni.  Nic w tym dziwnego, że kiedyś czekoladę można było kupić w aptece.

Na co pomaga czekolada? To zależy od dodatku!czekolada tekst(1)

Orzechy –  bogate źródło witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości. Jej spożywanie opóźnia procesy starzenia Orzechy obniżają ciśnienie, poprawiają pracę serca, pomagają w koncentracji, redukują stres i normują poziom cholesterolu.

Migdały  –  wzmacniają organizm, chroniąc przed chorobami;  zapobiegają miażdżycy i udarom; pomagają w nauce i dodają energii.

Rodzynki – suszone winogrona zawierają dużo fosforu i jodu, poprawiają pracę serca i  tarczycy, korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu; przyspieszają spalanie tłuszczu panów chronią przed rakiem prostaty.

Suszone morele – to źródło błonnika, żelaza i potasu. Są bogate w witaminę A i C oraz beta-karoten, który odbudowuje skutecznie zniszczony naskórek i wzmacnia włókna kolagenowe zapobiegając starzeniu się skóry. Morele przeciwdziałają powstawaniu trądziku.

Pistacje  – to skarbnica witamin A, żelaza, potasu oraz wapnia; działają korzystnie na serce, chronią przed rakiem płuc; dieta wzbogacona orzeszkami pistacjowymi obniża cholesterol.

www.fit.pl