Peter Gibson, który zapoczątkował modę na dietę bezglutenową, twierdzi że mógł być w błędzie. Być może gluten wcale nie jest szkodliwy dla osób nie chorujących na celiakię.
fit.pl
2015-02-20 00:00
Udostępnij
Gluten wcale nie szkodzi?
Do niedawna Peter Gibson głosił, że spożywanie glutenu może wywoływać wzdęcia, niestrawność, bóle brzucha i głowy oraz zmęczenie. To właśnie na jego badaniach opiera się moda na dietę bez glutenową. Wielu zdrowych ludzi profilaktycznie zrezygnowało nie tylko z produktów mącznych, ale przeszło na bardziej restrykcyjną dietę. Czy słusznie?

Po kilku latach Peter Gibson postanowił powtórzyć eksperyment w bardziej restrykcyjnych warunkach. Okazało się, że nie ma żadnych dowodów na szkodliwy wpływ glutenu na osoby nie chorujące na celiakię. Nie ma więc żadnej gwarancji, że stosując dietę bezglutenową poczujemy się lepiej.

Dietetycy ostrzegają, że przejście na taki sposób odżywiania trzeba skonsultować z lekarzem. Rezygnując z glutenu powinniśmy pamiętać, że takie produkty są często modyfikowane i pozbawione wartościowych składników – cynku, selenu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego i witamin grupy B.

Jak myślicie, warto więc unikać glutenu?

www.fit.pl