Popularne przysłowie mówi, że wszystkie grzyby można jeść, ale niektóre tylko raz. Wiele osób rezygnuje więc ze spożywania grzybów. A szkoda…
fit.pl
2013-09-18 00:00
Udostępnij
Grzyby a zdrowie
grzyb1Grzyby posiadają składniki niezbędne człowiekowi do zdrowego funkcjonowania. Zawierają znacznie mniej białka niż warzywa, ale ze względu na niską zawartość tłuszczu – 0,3 procent masy, można je uznać za niskokaloryczne. Są bogate w węglowodany, enzymy, sole mineralne, wapń, fosfor, żelazo, a także witaminy. Spośród witamin, w grzybach mamy: witaminę A w postaci karotenu, a także znaczne ilości witaminy B1 i B2.

Wiele gatunków grzybów posiada właściwości lecznicze – są stosowane w medycynie chińskiego od tysięcy lat. Wiele grzybów obniża poziom złego cholesterolu we krwi, działa antywirusowo, antyrakowo i przeciwzakrzepowo. Niektóre gatunki grzybów, jak np. smardz jadalny i boczniak koreański, zawierają cenne, organicznie związane biopierwiastki, takie jak magnez, żelazo, kobalt, mangan i selen. Ponadto znajdują się w nich potrzebne w żywieniu człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe, enzymy i związki chitynowe.

Najbardziej ceniony przez zbieraczy borowik szlachetny zawiera alkaloid gerceminę, który stosowany jest w leczeniu farmakologicznym odmrożeń. Gąska topolowa zawiera składniki przeciwalergiczne zwalczające katar sienny i łzawienie, zmniejsza także krzepliwość krwi i obniża poziom reakcji immunologicznych organizmu. Gąsówka mglista posiada właściwości antybiotyczne zwalczające prątki gruźlicy. Ekstrakt z pieczarki polnej używa się do leczenia trudno gojących się ran. Stosuje się je także w walce z tyfusem i gruźlicą. To tylko niektóre właściwości grzybów.

W tradycyjnym lecznictwie chińskim boczniaki w formie sproszkowanej podawane są na wzmocnienie naczyń krwionośnych i ścięgien mięśni. We współczesnej medycynie chińskiej podaje się ususzone i sproszkowane boczniaki przy leczeniu lumbago (ból korzonek) i tendencjach do drętwienia kończyn.

Grzyby są raczej ciężkostrawne. Niemowlętom i małym dzieciom nie powinno podawać się nawet wywarów z grzybów. Zawsze bowiem istnieje ryzyko wywołania u malucha grzyby2niestrawności.

Jednak grzyby oprócz swoich zdrowotnych właściwości mogą być bardzo niebezpieczne, szczególnie dla tych, którzy zbierają grzyby bardzo nieumiejętnie. Wówczas może dojść do zatrucia. Po spożyciu niejadalnych grzybów mogą pojawić się obfite, zlewne poty, ślinotok, łzawienie, nudności, wymioty, bóle brzucha, czasami biegunka, zaczerwienienie twarzy, uczucie gorąca, zaburzenia widzenia, spadek ciśnienia tętniczego, a nawet zapaść. Niektóre objawy mogą pojawić się już po kilkudziesięciu minutach, a inne dopiero po dwóch dniach. Większość zatruć grzybami, zwłaszcza tych śmiertelnych spowodowane jest spożyciem muchomora sromotnikowego.

W każdym wypadku, nawet zwykłej niestrawności po zjedzeniu grzybów powinniśmy skontaktować się z lekarzem.

Nie tyle same grzyby, co ich zbieranie działa odchudzająco. Zbieracze grzybów potrafią chodzić po lesie nawet po 8 godzin dziennie. Większe straty energetyczne, a więc skuteczniejsze odchudzanie, przynosi chodzenie po górach. Nie każdy jednak potrafi chodzić po górach przez tak długo.

www.zdrowie.fit.pl