Miliony ludzi na całym świecie nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Czarny napar pobudza lub... szkodzi
fit.pl
2016-02-10 00:00
Udostępnij
Kawa – na zdrowie czy nie?

Kawa pomaga usunąć oznaki zmęczenia, senność oraz „rozjaśnić umysł” przez pobudzenie kory mózgowej i całego układu nerwowego. Może pomagać o ile pita jest z umiarem. W większych dawkach może być niebezpieczna... i to nie tylko dlatego, że uzależnia tak samo jak nikotyna i alkohol. Substancje zawarte w czarnym naparze wpływają na nasze zdrowie także w niekorzystny sposób.

Co zawiera kawa?

Palone ziarna kawy zawierają wodę, tłuszcze, garbniki oraz kofeinę. Substancja odpowiedzialna za działanie kawy obecna jest także w innych roślinach np. liściach herbaty i orzeszkach coli.

Kawa w organizmie

Ludzki organizm błyskawicznie absorbuje kofeinę. Z przewodu pokarmowego trafia prosto do układu krążenia, a jej maksymalne stężenie w organizmie pojawia się po około 60 minutach od wypicia kawy.

Tempo usuwania kofeiny z organizmu jest zróżnicowane i zależy między innymi od treści żołądkowej oraz płci. Kobiety oczyszczają organizm o 20-30% szybciej niż mężczyźni. Jednak stosowanie przez kobiet hormonalnych środków antykoncepcyjnych spowalnia ten proces ponad dwukrotnie. Co ciekawe najszybciej kofeinę usuwa organizm palaczy. U nich cały proces trwa około trzech godzin.

Kawa wypłukuje z organizmu żelazo, więc nałogowi kawosze często cierpią na niedobory tego pierwiastka. Receptą dla nich może być spożywanie dużej ilości warzyw, które są bogate w składniki mineralne.

Kto powinien unikać kawy?

Kofeina z układu pokarmowego przenika bezpośrednio do krwi, z nią transportowana jest po całym organizmie, a w przypadku kobiet w ciąży, także do płodu. To dlatego lekarze stanowczo odradzają picie kawy w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Z kawy powinny zrezygnować także osoby uskarżające się na dolegliwości wątroby. To właśnie ten organ odpowiedzialny jest za zmetabolizowanie kofeiny. Czarnego naparu powinni unikać również nerwicowcy oraz osoby z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia. U wrzodowców nadmierna ilość kawy powoduje zwiększenie wydzielania soków żołądkowych.

Na ilość filiżanek powinny zwracać uwagę także kobiety po 40. roku życia. Kofeina powoduje zwiększenie ilości wapna wydalanego z organizmu wraz z moczem. Może przez to przyczyniać się do zwiększonego ryzyka zachorowań na osteoporozę. By zniwelować negatywny wpływ kawy na organizm naukowcy zalecają dodawanie jednej lub dwóch łyżeczek mleka do każdej spożywanej filiżanki.

Co na plus?

W kawie znajduje się duża ilość antyoksydantów, która chroni organizm przed rakiem. Zawiera także dużo włókna pokarmowego, które poprawia metabolizm.

Kawa zalewana wrzątkiem czy parzona w ekspresie jest zdrowsza?

Naukowcy udowodnili, że kawa zalewana wrzątkiem lub gotowana zwiększa stężenie cholesterolu we krwi. Dużo zdrowsza jest ta parzona w ekspresie. Niebezpieczne substancje zostają na filtrze i nie przedostają się do naparu.

Mleko czy śmietanka do kawy?

Chude mleko niweluje kwasotwórcze właściwości kawy, dlatego polecane jest do każdej filiżanki. To lepszy wybór niż śmietanka czy sztuczne zabielacze, które często zawierają sztuczne konserwanty i inne środki chemiczne.

Kawa uzależnia

Czarny napar uzależnia tak samo jak alkohol czy nikotyna. Regularne dawki kofeiny przyzwyczajają organizm i zwiększają jego tolerancję. W efekcie organizm potrzebuje co raz większych dawek, a nagłe odstawienie może wywołać objawy głodu kofeinowego – silny ból głowy, wyczerpanie, otępienie i depresję. Objawy te ustępują już po wypiciu pierwszej filiżanki.

Za niebezpieczną granicę przyjmuje się już 3-5 filiżanek kawy dziennie. Dopuszczalna dawka to 300 mg kofeiny dziennie.

Ilość kofeiny w popularnych napojach:

  • filiżanka kawy rozpuszczalnej- 95 mg
  • szklanka czarnej kawy - 80-120 mg
  • filiżanka espresso - 57 mg
  • niepełna szklanka czarnej, importowanej herbaty - 65 mg
  • szklanka zielonej herbaty - 31 mg
  • szklanka typowej herbaty w torebkach - 46 mg
  • puszka Mountain Dew - 55 mg
  • puszka napoju z koncernu Cola - 30-90 mg
  • filiżanka kawy mrożonej - 50-70 mg