Pica, to stan choroby, polegający na tym, że osoba odczuwa silne potrzebę zjadania obiektów, które z tradycyjną kuchnią nie mają nic wspólnego. Niewiele osób wie, że to zaburzenie odżywiania może być szkodliwe dla życia
fit.pl
2011-08-03 00:00
Udostępnij
Pica - Kiedy niejadalne  smakuje…

Pica, to patologiczny apetyt na rzeczy, które są niejadalne (kreda, szkło) lub są nieprzetworzoną żywnością (mąką, surowe ziemniaki, skrobia). Aby uznać tego typu zachowania za zaburzenie, muszą trwać przynajmniej miesiąc w wieku, w którym próbowanie jedzenia ziemi, błota itp. jest uznawane za niedostosowane do poziomu rozwoju człowieka. Obserwuje się je u wszystkich grup wiekowych, ale najczęściej u kobiet w ciąży i u małych dzieci, zwłaszcza opóźnionych w rozwoju, wśród których jest to najbardziej rozpowszechnione zaburzenie odżywiania.

Skąd się wzięła nazwa?

Pica, to ornitologiczne określenie sroki, która od wieku podejrzewana jest za niecne występki, w powszechnym mniemaniu sroka uznawana jest za złodziejkę. Stąd też nienormalne łaknienie zostało określone mianem pica.

Patologiczne łaknienie może się wiązać z chorobami mózgu lub trwałymi zmianami w mózgu, jak na przykład nowotwór. Skąd bierze się potrzeba jedzenia niejadalnego? Niewiadomo. Na powstanie tego zjawiska mają wpływ różne czynniki, między innymi kulturowe – niski status społeczno-ekonomiczny, zaburzenia psychiczne i rodzinne.

Pica jest zjawiskiem przejściowym i krótkotrwałym. Domniemaną przyczyną zjawiska jest niski poziom dopaminy w mózgu. W przypadku, gdy pica nie ustępuje lub dotyczy niebezpiecznych produktów, wskazana jest terapia.

Do niedawna przyczynę choroby wiązano z niedoborem składników mineralnych. Kiedy uzupełni się niedobory, objawy picy ustępują. Natomiast część naukowców jest zdania, że pica to efekt niedostatecznego wydzielania dopaminy w mózgu. Z kolei teorie psychologiczne mówią, że pica może być reakcją na stres, a także że dana osoba uspokaja się, wkładając do ust różne przedmioty (fiksacja oralna). Niektórzy badacze zwracają uwagę na to, iż w niektórych kręgach kulturowych spożywanie nietypowych surowców jest pewnym rytuałem i miewa znaczenie religijne.

Picę najczęściej diagnozuje się przypadkowo, podczas RTG górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego oraz gastroskopii wykazującej kule zwaną bezoar albo inne, zalegające w żołądku lub jelitach, przedmioty i substancje.

To zaburzenie odżywiania może być bardzo szkodliwe. Mogą wystąpić powikłania związane na przykład z jedzeniem szła, zatruciem ołowiem. Może się również pojawić zaburzenia w funkcjonowaniu jelit. Spożyty „pokarm” może zalegać i powodować problemy z wypróżnianiem. Czasem może się również pojawić infekcja pasożytnicza, np. na skutek spożywania ziemi.

Wyróżnia się wiele rodzajów tego zaburzenia:
• aerofagia - połykanie powietrza,
• amylofagia- konsumpcja skrobi,
• kautopireiofagia - zjadanie wypalonych zapałek,
• koniofagia - konsumpcja kurzu,
• koprofagia - konsumpcja kału,
• emitofagia - konsumpcja wymiocin,
• geomelofagia - zjadanie surowych ziemniaków;
• geofagia - zjadanie ziemi;
• hematofagia - wypijanie krwi;
• hialofagia - konsumpcja szkła;
• litofagia - zjadanie kamieni;
• autokanibalizm - zjadanie paznokci i własnego ciała;
• trichofagia - zjadanie włosów lub wełny;
• urofagia - wypijanie moczu;
• ksylofagia - konsumpcja drewna;