Metody lecznicze naszych babć nadal działają

Boli cię głowa, dopada przeziębienie - co robisz? Sięgasz po tabletkę przeciwbólową. A może zamiast chemicznego specyfiku warto sięgnąć po leki prosto z natury? W obecnych czasach medycyna ludowa przeżywa prawdziwy renesans
fit.pl
2013-08-30 00:00
Udostępnij
Metody lecznicze naszych babć nadal działają

Dawniej, jedynymi lekami były te pochodzące z natury. Nasi przodkowie wykorzystywali do leczenia warzywa, owoce, zioła, bursztyn. Współczesny człowiek zrobił się wygodny i własne zdrowie oddał w ręce innych. Z własnego wygodnictwa odrzucił wiedzę przodków i choć porusza się po aptece z ogromną ilością leków nie potrafi ich rozpoznać i użyć. Warto więc sięgnąć do wiedzy naszych prababci i zastosować w codziennej kuracji naturalne leki.

Warzywa i owoce na zdrowie

Warzywa i owoce powinny znaleźć się w naszym codziennym menu. Mogą być również wykorzystywane w leczeniu niektórych dolegliwości.

- Cebula – wino z cebuli jest doskonałym lekarstwem na awitaminozę. Wino przygotowuje się z cienkich plastrów cebuli, miodu i białego wina. Po zmieszaniu składników należy odczekać dwie doby, po czym przecedzić przez sito.

- Por – przykładane do podbrzusza ugotowany z dodatkiem oleju łagodzi zapalenie pęcherza moczowego.

- Sałata – wywar z nasion sałaty to doskonały sposób na zapalenie płuc i bezsenność.

- Kapusta – surową kapustę nasze babcie uważały za środek czyszczący krew i skorę, odtruwający wątrobę, leczący artretyzm, bóle głowy, kaca... i trzeźwiący alkoholików.

- Czosnek - niszczy pasożyty, odtruwa, łagodzi niestrawność, wzmacnia żołądek. Ponadto leczy biegunki, czyraki, zmniejsza obrzęki. Systematyczne jedzenie czosnku zapobiega przeziębieniom i grypie.

- Cytryna – nasączony sokiem z cytryny wacik, włożony na kilka minut do nosa pomaga poradzić sobie z krwawieniem z nosa. Wcieranie soku z cytryny to skuteczny sposób na odmrożenia. Mieszanka soku z cytryny, wody i miodu zwalcza gorączkę, jest również idealnym środkiem oczyszczającym organizm z toksyn.

- Jabłka - ze względu na zawartość żelaza są bardzo przydatne w zapobieganiu anemii. Ponadto jabłka są moczopędne, mogą więc zmniejszać obrzęki nóg. Jedzenie jabłek na surowo wzmacnia pracę serca, układ nerwowy i poprawia pracę wątroby.

Zioła w walce z dolegliwościami

Nasze prababcie stosowały zioła jako lekarstwa. Poniżej przedstawiamy zastosowanie niektórych z nich:

- Dziurawiec – jego kwiaty doskonale nadają się do smarowania ran, co przyspiesza ich gojenie. Napary z dziurawca sprawdzają się w stanach rozdrażnienia i bezsenności.

- Tymianek - medycyna ludowa wykorzystywała tymianek w leczeniu bezsenności, bólów głowy, niedokrwistości i zaburzeniach oddychania. Ekstrakty z tymianku stosowane są do utrzymania higieny jamy ustnej ze względu na silne właściwości antyseptyczne tymolu.

- Prawoślaz - stosowany w leczeniu zapalenia oskrzeli, kaszlu, problemów żołądkowych i zapaleniu jelit. Korzeń prawoślazu wzmacnia odporność w stanach zapalenia nerek, ale należy zasięgnąć porady lekarskiej w przypadku poważnych dolegliwości. Prawoślaz jest też środkiem przeczyszczającym.

- Rumianek - jest cudownym ziołem działającym rozluźniająco na system nerwowy, jak i dobrodziejstwem dla układu pokarmowego. Stosując napar z rumianku można leczyć zapalenie górnych dróg oddechowych, jamy ustnej lub gardła.

- Jałowiec - Wywar, nalewka i olejki lotne z jałowca mają działanie moczopędne, a także przeciwskurczowo i antyseptycznie. Poprawia trawienie i wzmacnia apetyt. Działa przeciwbólowo, rozkurczowo, jest dobry na obrzęki. Stosowanie w olejku do masażu poprawia krążenie krwi, odtruwa organizm.

To tylko niektóre owoce, warzywa i owoce stosowane w medycynie naturalnej. Nie ma sensu negowania naukowej medycyny, bo przecież w domu nie złożymy sobie złamanej nogi czy przyszyjemy ucho odgryzione przez łagodnego psa.

Medycyna jest potrzebna do leczenia nagłych i ciężkich przypadków, do ratowania ludzi w katastrofach i wypadkach. Pamiętajmy więc, że przez nasze ręce codziennie przewijają się leki naturalne, które my sami uporczywie niszczymy kilkakrotnie odgrzewając, gotując i smażąc.