Podczas 13-ego Kongresu Federacji Europejskich Towarzystw Żywienia (FENS), który odbył się 15-18 października w Dublinie zostały zaprezentowane wnioski, dotyczące 100% soku pomarańczowego jako ważnego źródła hesperydyny – naturalnego związku z owoców cytrusowych, który może pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Podczas konferencji zaprezentowano także wyniki innych badań, które wykazały, że wypicie szklanki soku pomarańczowego dziennie nie wpływa na zwiększenie masy ciała, pomimo obaw niektórych ekspertów.
Sok pomarańczowy charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, ale również zawiera mniej znane naturalne związki, które także mogą korzystnie oddziaływać na zdrowie, na przykład poprzez wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Nowe dane uzyskane z ponad 350 firm przetwórczych na całym świecie przez niezależnych audytorów SGF International pokazują, że szklanka soku pomarańczowego jest bogatym źródłem hesperydyny – polifenolu występującego w owocach cytrusowych i sokach z cytrusów. W przeprowadzonych badaniach klinicznych spożycie hesperydyny doprowadziło do znacznie niższego ciśnienia krwi, prawdopodobnie poprzez poprawę elastyczności naczyń krwionośnych.
Komentując wyniki badań zaprezentowane podczas konferencji współautor badań dotyczących hesperydyny, profesor Ralf Schweiggert z Uniwersytetu Geisenheim powiedział:
- Zakres poziomu hesperydyny w soku pomarańczowym jest bardzo szeroki, co rodzi pytanie, czy w przyszłości moglibyśmy wybrać takie odmiany pomarańczy i metody wyciskania soku, które zapewniają najwyższą zawartość hesperydyny. Biorąc pod uwagę, pojawiające się dowody na wpływ soku na zdrowie naczyń krwionośnych oraz fakt, że wysokie ciśnienie krwi zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu, może to przynieść korzyści dla osób pijących regularnie sok pomarańczowy.
W metaanalizie badań przedstawionych podczas kongresu FENS, oceniono, czy codzienne spożycie soku pomarańczowego zwiększa ryzyko przyrostu masy ciała u osób dorosłych. W literaturze przedmiotowych badań odwołano się do 17 kontrolowanych badań klinicznych z udziałem ponad 200 uczestników. W ramach testów, przez okres 4-12 tygodni uczestnicy pili 100% sok pomarańczowy, gdzie dzienne spożycie wahało się od 250 do 500 ml (2-3 szklanki).
Wyniki badań nie wykazały statystycznego wpływu dziennego spożycia soku pomarańczowego na masę ciała, uspokajając tym samym obawy związane z ryzykiem wystąpienia otyłości jako efektu włączenia szklanki soku do codziennej diety.
Autorka badań, dr Carrie Ruxton, dietetyk z Wielkiej Brytanii, skomentowała te wyniki następująco:
- Wypicie szklanki (150 ml) 100% soku pomarańczowego dziennie to zaledwie 60 kalorii, jednak niekiedy słyszy się opinie, aby zrezygnować z picia soków, ponieważ zawarte w nich naturalne cukry mogą przyczyniać się do wzrostu masy ciała. Wręcz przeciwnie, jak wyraźnie wykazano w przeprowadzonej metaanalizie, nie istnieje taki związek nawet przy spożyciu do 500 ml soku dziennie, co przekracza standardowe zalecenia żywieniowe. 150 ml 100% soku spożywanego codziennie może stanowić źródło witaminy C, polifenoli i potasu – który wspiera prawidłowe ciśnienie krwi. Jednak pomimo tak oczywistych korzyści, wiele ludzi wciąż nie pije soków, a średnie ich spożycie w Europie wynosi 40-50 ml dziennie.
Podczas dedykowanego sympozjum podczas kongresu FENS dyskusji została poddana kontrowersyjna kwestia – czy 100% sok owocowy powinien zostać zaklasyfikowany jako owoc przetworzony, czy raczej jako słodki napój bezalkoholowy.
Profesor John Sievenpiper z Uniwersytetu w Toronto, podkreślił, w jaki sposób obawy dotyczące słodkich napojów gazowanych doprowadziły do działań na rzecz poprawy zdrowia publicznego, takich jak wytyczne dietetyczne, podatki i ograniczenia reklamowe. 100% soki owocowe zostały także uwzględnione w tych działaniach, chociaż naturalny cukier w nich zawarty w inny sposób oddziałuje na organizm niż ten pochodzący ze słodkich napojów.
- W przeciwieństwie do słodkich napojów, 100% sok owocowy wykazuje korzyści w zakresie zdrowia publicznego, takie jak zmniejszanie ryzyka śmiertelności z powodu choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu – mimo że zawiera naturalne cukry. Dostępne wyniki badań wskazują, że 100% sok owocowy jako element zbilansowanej diety ukierunkowanej na utrzymanie prawidłowej masy ciała wykazuje większe korzyści kardiometaboliczne niż potencjalne szkodliwe skutki uboczne – powiedział profesor John Sievenpiper.
Profesor Ralf Schweiggert, z Uniwersytetu Geisenheim, dokonał ważnego bezpośredniego porównania 100% soku z napojami dosładzanymi cukrem, zwracając uwagę, że 100% sok dostarcza kompleksową dawkę składników odżywczych, w tym witaminę C, witaminę A i kwas foliowy, które charakteryzują się korzystnym wpływem na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
- Dzienne wahania poziomu cukru we krwi wydają się być niższe, w przypadku spożywania soku pomarańczowego w porównaniu do wyników po spożyciu słodzonych napojów. Uważa się, że jest to spowodowane zawartością hesperydyny, która może spowalniać wchłanianie cukru z układu pokarmowego. Istnieją również dowody na to, że hesperydyna może pozytywnie wpływać na skład jelitowej flory bakteryjnej, a także może pomóc w usuwaniu kwasu moczowego z organizmu, zmniejszając w ten sposób problemy ze stawami i opóźniając, a nawet zapobiegając wystąpieniu dny moczanowej. Te wnioski potwierdzają, że 100% soku nie należy klasyfikować jako „słodkiego napoju” – komentuje profesor Ralf Schweiggert.
Dr David Vauzour, z Uniwersytetu Wschodniej Anglii zbadał nowy aspekt soków owocowych tj. polifenole, które pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych.
- Coraz więcej wyników badań przeprowadzonych na ludziach i zwierzętach, wskazuje, że polifenole z cytrusów wykazują ochronne działanie na mózg. Dzieje się tak, ponieważ polifenole oddziałują z bakteriami jelitowymi i są przekształcane w substancje, które bezpośrednio wpływają na starzejące się komórki mózgowe oraz naczynia krwionośne, które dostarczają do nich składniki odżywcze i tlen. Właśnie dlatego uważa się, że flawonoidy z cytrusów pełnią funkcję ochronną przed pogorszeniem się funkcji poznawczych i mogą potencjalnie zapobiegać postępowi chorób neurodegeneracyjnych – zauważył dr David Vauzour.
FIT.PL
Redakcja Współpraca
Reklama
Redakcja Współpraca
Dla prasy Partnerzy
Prywatność
Polityka prywatności
Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl
Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.
Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).
W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.
Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.
Przetwarzamy te dane w celach, aby:
Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.
Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.
Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.
Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.