Morele są wspaniałymi owocami deserowymi. Warto po nie sięgać, bo sezon na morele trwa niezwykle krótko  
fit.pl
2012-06-04 00:00
Udostępnij
Apetyt na morele
Morela należy do tzw. owoców szlachetnych. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Zobaczmy, co kryje się w tym niepozornym owocu.

Szlachetny owoc

Morela to skarbnica beta karotenu – roślinnej formy witaminy A, która jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem chroniącym komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Obecna w owocach witamina A wspomaga narząd wzroku, zapobiega stanom zapalnym skóry i nabłonków narządów wewnętrznych. Morele to też bogactwo witamin (z grupy B, C, E, PP), a także składników mineralnych (żelaza, fosforu, boru, potasu, miedzi, wapnia, siarki, jodu, selenu, cynku, kobaltu i magnezu). W morelach znajduje się znaczna ilość błonnika pokarmowego (w formie pektyn), przy czym suszone owoce zawierają go znacznie więcej niż świeże. Świeże owoce są natomiast znacznie mniej kaloryczne – w suszonych wszystkie składniki odżywcze, tym samym kalorie, są bardziej skoncentrowane, dlatego w ich w spożyciu należy zachować umiar.

Apetyt na morelę

Badania naukowe dowiodły, że obecny w morelach beta-karoten, może sprzyjać zahamowaniu rozwoju nowotworu w obrębie jamy ustnej. Działa na komórki rakowe niczym blokada, utrudniając ich rozwój, chroniąc tym samym błony śluzowe przed nowymi ogniskami zapalnymi. Z uwagi na znaczną zawartość potasu zaleca się, aby morele spożywały osoby cierpiące na zaburzenia krążenia i choroby serca. Uważa się, że suszone owoce mogą być pomocne w dietoterapii niedokrwistości – stymulują namnażanie się czerwonych krwinek. Morele mają silnie zasadowy charakter, dzięki czemu przeciwdziałają zakwaszeniu organizmu, a przy tym wspomagają leczenie nadkwasoty oraz zaburzeń przemiany materii.

Owocowa uczta

Morele najlepiej smakują dojrzałe – wtedy są bardzo słodkie i soczyste. Dopiero dojrzałe owoce mają swój charakterystyczny i niepowtarzalny morelowy aromat. Najsmaczniejsze są morele serwowane jako owoc deserowy. Są uznanym składnikiem kuchni francuskiej. Bardzo smacznie komponują się w daniach na słodko, ciastach, deserach, lodach, sałatkach owocowych. Owoce przekrojone na pół można nadziewać, np. twarożkiem, wędlinami, pastami. Morele są owocem wykorzystywanym w przetwórstwie. Wytwarza się z nich dżemy, galaretki, konfitury, soki, likiery, kompoty. Bywają dodatkiem do dań mięsnych. Morele posiadają – w porównaniu z innymi owocami – dość duży udział suchej masy Niewielka ilość wody pozwala na bardzo efektywne prowadzenie procesu suszenia. Suszone są bardziej trwałe i stanowią, jako rodzaj bakalii, dodatek do ciast, deserów i sosów.


Dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska

www.dieta.fit.pl