Batony zbożowe – smak połączony z wartościowymi składnikami

Coraz więcej osób stara się dbać o zdrowe odżywianie, w tym rezygnują z wysoko przetworzonych przekąsek. Zamieniają je na produkty zdrowe, z mnóstwem witamin i białka. Jedną ze zdrowych przekąsek, jakie cieszą się popularnością, są batony zbożowe
2021-06-02 00:00
Udostępnij
Batony zbożowe – smak połączony z wartościowymi składnikami

Większość z nas między głównymi posiłkami podjada. Nie ma w tym nic złego, dopóki sięgamy po wartościowe naturalne produkty. Podstawą powinny być warzywa i owoce, ale kiedy idziemy na miasto, do pracy, jedziemy na wycieczce, warto do torby wsunąć coś jeszcze – batony z musli, które są małe i poręczne. To dobra propozycja, ale nie każdy baton rzeczywiście jest warty uwagi.

Znaczące różnice w składzie

Batoniki zbożowe mogą się między sobą bardzo różnić. Są takie, które produkuje się z naturalnych produktów, mają wyśmienity smak i mnóstwo witamin. Nie brakuje też produktów, które pozornie wyglądają podobnie, ale jeśli przyjrzymy im się bliżej, to okaże się, że są niewiele lepsze od zwykłych batonów oblanych czekoladą, które zawierają dużo cukru i tłuszczy. Zawsze przed zakupem powinniśmy przyjrzeć się bliżej etykiecie.
W dobrej jakości batonie musli powinny być płatki kukurydziane i owsiane, orzechy, owoce, miód. Za to nie może być cukru, syropu glukozowo-fruktozowego ani długiej listy konserwantów. Jeżeli na opakowaniu jest podejrzanie długi skład, lepiej z batona zrezygnować.

Dlaczego warto sięgać po batony musli?

Przy założeniu, że upewniliśmy się, że produkt jest naturalny, to najpewniej jest znacznie mniej kaloryczny aniżeli batony wysoko przetworzone. Już samo to jest niewątpliwą zaletą, zwłaszcza kiedy się odchudzamy. Decydując się na taką przekąskę, nie musimy mieć wyrzutów, że podjadamy i narażamy się na dodatkowe kilogramy. Drugim atutem jest wyśmienity smak. Suszone owoce, orzechy i miód sprawiają, że taka przekąska jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Sprawdzi się doskonale, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego. Ponadto batony musli mają dużo białka, witamin i minerałów. Dzięki temu wspierają zdrowie organizmu i dodają energii.
Batony są poręczne i mają długą datę ważności. Nie musimy obawiać się, że zepsują się, leżąc kilka dni na półce lub w torbie. Wszędzie się zmieszczą i zawsze mogą czekać na czarną godzinę, kiedy dopadnie nas głód.

Gdzie kupować?

Teoretycznie batony musli dostępne są w każdym markecie i sklepie spożywczym, ale tutaj wracamy do tego, co było wcześniej – do składu. Wiele produktów jest kalorycznych i z nieodpowiednimi składnikami, więc niekoniecznie dobre batony znajdziemy właśnie w markecie. Zdarza się, że i tam kupimy coś smacznego i zdrowego, ale nie możemy być zaskoczeni, jeśli etykieta batonu nie będzie satysfakcjonująca. Dobrej jakości przekąski najłatwiej znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością albo w sklepach dla sportowców. Jeżeli mamy czas i chęci, batoniki musli możemy przygotować także samodzielnie w domu. W książkach kucharskich i na blogach kulinarnych przepisów jest sporo. Wystarczy kupić kilka składników, a przygotujemy mały zapas.