Czy biała herbata jest zdrowsza od czarnej?

Czarna , zielona, a nawet czerwona herbata goszczą na naszych stołach od lat. A co z białą? Jakie są jej właściwości, działanie? Dlaczego biała herbata jest nazywana eliksirem młodości? Jak właściwie ją podawać?
fit.pl
2015-12-04 00:00
Udostępnij
Czy biała herbata jest zdrowsza od czarnej?

Dobroczynny wpływ białej herbaty na organizm potwierdziło wiele badań naukowych, wykazując jej działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a przede wszystkim podnoszące odporność człowieka.

Białą herbatę otrzymuje się z delikatnych, nierozwiniętych pączków, które zbiera się wczesną wiosną. W tym stadium listki pokryte są delikatnymi, białymi włoskami. Stąd też pochodzi nazwa tego gatunku herbaty. W procesie obróbki młode listki nie poddawane są fermentacji, dzięki czemu zachowują swoje właściwości.

Co kryje w sobie biała herbata?

Biała herbata zawiera więcej teiny, niż pozostałe gatunki herbat, a więc jej działanie jest bardziej pobudzające i orzeźwiające. Jest napojem dużo zdrowszym od kawy, a do tego wykazuje bardzo podobne działanie.

Wszyscy pracujący umysłowo docenią również fakt, że białe herbaty wspomagają koncentrację. Osoby zestresowane powinny spożywać duże ilości tej herbaty, gdyż zapobiega stresowi i rozluźnia mięśnie.

Biała herbata to kopalnia witaminy C, niezbędnej w profilaktyce przeziębień.

Badania dowodzą, że ta odmiana herbaty ma najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne, a więc przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych. Tak więc osoby genetycznie obciążone chorobami nowotworowymi powinny spożywać duże ilości tego napoju.

Napar z białej herbaty wzmacnia również układ odpornościowy. Pijąc regularnie białą herbatę zmniejszymy ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krwionośnego.

Biała herbata - eliksir młodości?

Biała herbata to doskonały środek dla wszystkich tych, którzy obawiają się przedwczesnego starzenia się. Nie bez przyczyny określa się ją mianem „eliksiru młodości”.

Herbata ta posiada duże właściwości przeciwdziałania powstawaniu wolnych rodników, które odpowiedzialne są za proces starzenia. Dlatego też ten gatunek herbaty znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

Koi podrażnienia i nawilża, tak więc preparaty z białej herbaty są doskonałe jeśli przesadzimy ze słońcem. Kosmetyki z ekstraktem z białej herbaty zapobiegają powstawaniu zmarszczek i dodają skórze blasku i witalności.

Warto dodać, że biała herbata, podobnie jak zielona, wspomaga odchudzanie.

Zmielone listki białej herbaty wzmacniają cebulki włosów, zapobiegając ich wypadaniu, a także chronią przed łupieżem. Napar z herbaty zmieszany z henną, nadaje włosom złocistą barwę.

Jak parzyć białą herbatę?

Sekret białej herbaty tkwi w jej smaku, dlatego też należy ją odpowiednio podawać. Do zaparzenia herbaty należy używać miękkiej wody. Napar zaś powinno podawać się w porcelanowych filiżankach.

Kluczem do otrzymania wysokiej jakości naparu jest zagotowanie wody do „białego wrzenia”, czyli momentu, w którym ilość pęcherzyków gwałtownie wzrasta, a powierzchnia wody ulega zmętnieniu (ok. 70°C). Taka woda jest bogata w tlen i w pełni wydobywa walory smakowe herbaty. Czas parzenia wynosi od 3 do 10 minut.

Tę wspaniałą herbatę można parzyć nawet trzykrotnie i za każdym razem zachowa swój aksamitny smak. Biała herbata produkowana jest niewielką skalę przez co jej koszt jest dość wysoki.