fit.pl mobile logo

Chudsze święta, zdrowsze święta

Jak przyrządzić wigilijne potrawy, by nie dostarczały zbyt dużo kalorii i były zdrowsze? - Recepta jest prosta: mniej tłuszczu, mniej cukru, więcej warzyw 

Nieodłącznym elementem świąt jest stół zastawiony smakowitymi potrawami. Oddając się przyjemności jedzenia niecodziennych potraw, bardzo łatwo przekroczyć granicę między najedzeniem a przejedzeniem, a wtedy doskonały nastrój zastępują ospałość, znużenie, bóle brzucha, wzdęcia czy mdłości. Objawy te są tym bardziej nieprzyjemne, jeśli w świątecznym menu dominowały dania tłuste i ciężkie. Aby uniknąć przejedzenia oprócz zachowania umiaru przy stole, ważne jest zadbanie o świąteczne menu. Tradycyjne potrawy wigilijne mogą być znacznie mniej kaloryczne i lżejsze. Wystarczy odpowiednio je przyrządzić.

Barszcz czy grzybowa?

Czysty barszcz jest mało kaloryczny (jedna szklanka to około 50 kcal), jednak po dodaniu uszek z kapustą i grzybami, kaloryczność zupy jest znacznie większa (każde uszko z kapustą i grzybami to średnio 20 kcal). Aby uniknąć nadmiaru kalorii spróbujmy zadowolić się mniejszą porcją uszek. Alternatywnie zamiast barszczu na stole wigilijnym pojawia się również zupa grzybowa. Jej kaloryczność będzie niska pod warunkiem, że nie dodamy do niej śmietany. Zamiast śmietany do zabielania zupy zdecydowanie lepiej użyć chudego mleka lub jogurtu. A może w ogóle zrezygnować z zabielania? – W końcu według najstarszych receptur postnej zupy grzybowej nie zabielało się.

Karp z piekarnika

Smażony karp to jedna z najbardziej kalorycznych i tłustych świątecznych potraw. Przyczyną jest olej, który panierka chłonie podczas smażenia. Natomiast sama ryba jest chuda – 100 g mięsa karpia to 110 kcal i 4,2 g tłuszczu. Aby odchudzić potrawę wystarczy do jej przyrządzenia zamiast patelni wybrać piekarnik. Ryba będzie zarumieniona i wyjątkowo chrupiąca, jeśli na ostatnie minuty pieczenia ustawimy piekarnik na funkcję termoobiegu.

Śledzie w oleju

Śledź to tłusta, ale zdrowa ryba, między innymi ze względu na zawarte w niej kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. W wigilię śledzie najczęściej przyrządza się w oleju lub śmietanie. W przypadku pierwszej wersji symboliczna 100 gramowa porcja dostarcza 300 kcal i około 27 g tłuszczu, w drugiej – 96 kcal i 6 g tłuszczu. Zwolennicy lekkiej kuchni mogą przyrządzić śledzie w śmietanie w wersji „light”, przyrządzając sos z jogurtu, ewentualnie z mieszaniny śmietany z jogurtem.

Wigilijny bigos

Kiszona kapusta z dodatkiem grzybów oraz przypraw nie będzie tucząca pod warunkiem, że nie wymieszany jej z kawałkami tłustego mięsa, kiełbasy, dużą ilością oleju lub masła. Jeśli chcemy, aby bigos był bardziej „treściwy”, zamiast kiełbasy można dodać do niego trochę chudej szynki, soczewicy lub kostkę sojową.

Zdrowa sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa to jedna z najpopularniejszych potraw podawanych w polskich domach podczas imprez okolicznościowych. Dodatek majonezu sprawia jednak, że jedna porcja (150 g) to około 280 kcal i 25 g tłuszczu. Wartości te można obniżyć zastępując część majonezu jogurtem naturalnym. Kaloryczność sałatki będzie również nieco niższa, jeśli przyrządzimy ją z mniejszej ilości ziemniaków, większej natomiast jarzyn, takich jak gotowana marchew, groszek, seler, ogórki kwaszone.

Kompot z suszu bez cukru

Kompot z suszonych owoców korzystnie wpływa na trawienie – między innymi tym tłumaczona jest tradycja podawania go do świątecznej wieczerzy. Trzeba jednak pamiętać, że oprócz dobroczynnego błonnika napój ten dostarcza również sporo węglowodanów. Aby uniknąć zbędnych kalorii, najprościej będzie zrezygnować z dodatku cukru. Alternatywnie zamiast cukru do osłodzenia kompotu możemy użyć ekstraktu ze stewii.

Świąteczne ciasta

Makowce, pierniki i serniki, które królują na bożonarodzeniowych stołach nie należą do najlżejszych łakoci. Nie musimy rezygnować z jedzenia ich, pod warunkiem, że zachowamy umiar. Miejmy też na względzie, że kaloryczność ciast można znacznie zredukować rezygnując ze słodkich czekoladowych polew oraz lukru. W przypadku sernika, kaloryczność można obniżyć przyrządzający go nie z tłustego, a z chudego lub półtłustego sera.

dr Joanna Anna Walczak

www.dieta.fit.pl

 



PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl