Zdarza się, że nagle dopada nas głód. Najczęściej w takich sytuacjach sięgamy po produkty, które akurat mamy „pod ręką”. Dobrze by było, gdyby to „coś pod ręką” miało dużo wartości odżywczych i dodawało energii
fit.pl
2012-08-31 00:00
Udostępnij
Czas na przekąskę
Zdrowa przegryzka ma za zadanie zaspokoić apetyt, nasycić i podtrzymać tempo metabolizmu. Po zjedzeniu właściwej przekąski, poziom glukozy we krwi utrzymuje się na stałym poziomie, a organizm przyzwyczaja się do takiego stanu i dzięki temu nie odkłada zapasów w postaci tkanki tłuszczowej.

Odpowiednia przekąska nie tylko zaspokaja głód, ale także pomaga zachować zdrowie i urodę na długie lata. Przekąski bogate w błonnik pomagają w usuwaniu toksyn z przewodu pokarmowego, produkty zawierające beta-karoten przyśpieszają regenerację komórek, poprawiają kondycję skóry, wpływając na jej gładkość i jędrność, a witamina E opóźnia starzenie, chroni i odżywia włosy. Ważne są także nienasycone kwasy tłuszczowe oraz biotyna i krzem, które wpływają na prawidłowe ukrwienie skóry, sprawiają, że włosy stają się miękkie i błyszczące, a paznokcie twardsze i mniej podatne na złamania.

Jakie produkty więc wybrać, aby zaspokoić głód, a jednocześnie dostarczyć organizmowi składniki odżywcze oraz energię?

Baton „musli”
Zaspokaja apetyt na coś słodkiego, a jednocześnie w przeciwieństwie do klasycznych czekoladowych batoników powoduje stopniowy i długotrwały wzrost sił.

Musli z otrębami
Najlepiej wybieraj żytnie lub mieszane. Badania prowadzone na Uniwersytecie w Cardiff wykazały, że jedzenie miseczki otręb codziennie przez dwa tygodnie redukuje zmęczenie o 10 procent.

Jeśli owoc to banan
Jedz je dojrzałe (ale nie czarne), bo zawierają różne rodzaje cukrów, a to oznacza natychmiastowy skok energii i utrzymywanie jej na tym samym poziomie przez dłuższy czas.

Sardynki np. w sałatce
Jedna mała porcja zawiera aż 50 proc. zalecanej dziennej dawki żelaza – unikniesz zmęczenia (niedobór żelaza powoduje niedokrwistość).

Kromka z Pumpernikiela
Pieczywo to robione z pełnoziarnistej mąki żytniej jest trawione bardzo wolno, a to powoduje długotrwały wzrost energii.

Soczewica
Jest bogata w węglowodany złożone, żelazo, magnez i witaminy z grupy B. Nic więc dziwnego, że daje power.

Wystrzegajmy się słodyczy

Chociaż konsumpcji słodyczy zwykle towarzyszy poczucie szczęścia, spokoju i odprężenia, to warto pamiętać o tym, iż zdrowe przekąski mają zdecydowanie więcej zalet, a zjadane w optymalnych ilościach nie posiadają wad. Natomiast zjedzenie słodyczy powoduje, że zawarty w nich cukier natychmiast przenika do krwi, co skutkuje gwałtownym zwiększeniem wydzielania insuliny i obciążeniem trzustki. Insulina w bardzo szybkim tempie obniża poziom cukru we krwi.

zdrowa przekaska250To właśnie nagły wzrost, a następnie spadek poziomu cukru we krwi, wywołuje poczucie senności i błogości. Poza tym, słodycze dostarczają bardzo dużo energii, często ponad zapotrzebowanie naszego organizmu. Nadmierny poziom cukru i energii zostaje przekształcony w tłuszcz, który jest odkładany w organizmie. Częste spożywanie słodyczy może prowadzić nie tylko do otyłości, ale również do jej powikłań, takich jak cukrzyca, czy miażdżyca.

Słodycze najlepiej zastąp:
  • bakaliami (orzechami, nasionami, rodzynkami): orzechy są bardzo korzystne dla zdrowia, gdyż są bogate w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, działają przeciwzakrzepowo i obniżają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Zawierają białko i błonnik pokarmowy, uzupełniają dietę w witaminę E oraz takie składniki mineralne, jak potas i magnez. Są jednak wysokokaloryczne, dlatego dzienna porcja orzechów nie powinna przekraczać 30 g.

    Rodzynki natomiast zawierają wapń i bor, co zapobiega osteoporozie, dlatego są szczególnie polecane kobietom po menopauzie. Poza tym są bogate w żelazo, cynk i potas oraz w witaminy z grupy B. Pomagają utrzymać koncentrację, poprawiają pracę serca i wygląd skóry oraz podnoszą odporność organizmu.

    Pestki dyni, nasiona słonecznika i sezamu poprawią wygląd cery, dostarczą witaminy A, E, witamin z grupy B oraz cynk.
     
  • suszonymi owocami: morele, śliwki, jabłka, banany, daktyle zapewnią dowóz cennych witamin z grupy B, żelaza oraz błonnika pokarmowego. Są zdrowe, a przy tym sycące i słodkie, zaspakajają więc apetyt na słodycze.
     
  • owocami sezonowymi: zimą są to owoce cytrusowe i banany. Owoce są bardzo zdrowe, spełniają podobną rolę w żywieniu jak warzywa. Zawierają jednak spore ilości cukrów prostych, dlatego z ich spożywaniem nie należy przesadzać.

www.fit.pl