Jeśli twój poziom cholesterolu zbliża się do niebezpiecznej granicy, to najwyższy czas na podjęcie akcji
fit.pl
2008-12-10 00:00
Udostępnij
Dieta niskocholesterolowa

Co jakiś czas czyta się o nowych dietach, które mają pomóc w utracie wagi lub zbudowaniu mięśni. Brnąc coraz dalej w gąszcz cudownych diet marginalizujemy te, które wpływają na poprawę naszego zdrowia. A szkoda, bo niektóre mogą naprawdę przyczynić się do lepszego samopoczucia.


Z roku na rok spożycie fast foodów i nieodpowiedniego dla naszego organizmu pokarmu rośnie. Przez nieodpowiednie odżywianie poziom złego cholesterolu wzrasta w zastraszającym tempie. Warto zgłębić to zagadnienie, by móc utrzymać cholesterol w normie.

Unikaj tłuszczów nasyconych i złych węglowodanów

Każdy, kto dba o poziom cholesterolu, powinien wypracować w sobie radar, który tłuszcze nasycone wykrywa z daleka. Najgorszy rodzaj tłuszczów znajduje się w różnych produktach – zarówno tych przetworzonych, jak i tych w naturalnej postaci. Naucz się czytać etykiety, a będziesz o jeden punkt do przodu w grze o niski poziom cholesterolu.


Większość ludzi ma skłonność do przeceniania roli węglowodanów w walce ze złym cholesterolem. Naturalne węglowodany to konieczny element każdej zdrowej diety. Niektóre z nich, dzięki dużej zawartości błonnika, mogą nawet pomóc obniżyć poziom cholesterolu.

Problem zaczyna się dopiero z tymi przetworzonymi. Rafinowany, biały i brązowy cukier oraz różnego rodzaju słodycze i słodkości wpływają niekorzystnie na nasz cholesterol. Wszystko za sprawą insuliny i jej związku ze złym cholesterolem.

[-------]

Zdrowy cholesterol

cholesterol2Jeśli twój poziom cholesterolu zbliża się do niebezpiecznej granicy, to najwyższy czas na podjęcie akcji. Warto sprawdzić jego poziom w laboratorium.

Idealny poziom cholesterolu zamyka się w 180, ale wartości 181- 199 także są akceptowalne. Gdy twój poziom zbliża się do 220, to znak, że zbliżasz się do niebezpiecznej granicy. Poziom powyżej 220 wymaga już podjęcia właściwych kroków i przejścia na bezwzględną dietę.

Cholesterol ma także swoją dobrą odmianę, którą określa się znacznikiem HDL. W tym wypadku im wyższa liczba, tym lepiej. Wartości poniżej 35 są zbyt niskie, 36-50 to akceptowalny poziom, a idealny powyżej 50. Poziom złego cholesterolu (LDL) nie powinien przekraczać 130. Jeśli przekroczy 160 to już niedobrze.

Rozróżnienie rodzajów cholesterolu to podstawa w komponowaniu zdrowej diety.

Produkty obniżające poziom cholesterolu

a) węglowodany
  • płatki owsiane
  • otręby owsiane
  • jęczmień
  • fasola
  • brukselka
  • jabłka
  • śliwki

b) proteiny
  • dobrej jakości czerwone mięso
  • len
  • olej sojowy
  • orzechy
  • łosoś
  • makrela
  • śledź

c) tłuszcze
  • sezam
  • soja
  • kukurydza
  • olej słonecznikowy
  • oliwa z oliwek
  • nasiona
  • awokado

www.fit.pl