Wielkimi krokami zbliża się najbardziej szalona noc w roku. Zastanawiasz się co zrobić, by w kreacji wyglądać szczupło i seksownie?
fit.pl
2010-12-29 00:00
Udostępnij
Dieta przed balem
dieta balPrzedstawiamy dietę, która oczyści Twój organizm z niepotrzebnych toksyn, a także uwolni organizm od nadmiaru wody. Dzięki niej twój brzuch będzie płaski, a Ty stracisz dwa kilogramy.

Tajemnicą tej kuracji jest – koktajl cytrynowy, który przygotowujemy na bazie soku z cytryny, miodu i przypraw. Sok z cytryny oczyszcza organizm, a miód pomaga w spalaniu tłuszczu. Przyprawy, typu pieprz cayenne, imbir przyspieszają metabolizm.

Pamiętaj jednak, że błyskawiczna kuracja, jest skuteczna i bezpieczna tylko wówczas, gdy stosujesz ją rozsądnie i krótko (maksymalnie 3 dni). Dłuższe odchudzanie tą metoda powinnaś skonsultować ze specjalistą od terapii głodówkowych. Musisz pamiętać, by podczas stosowania diety nawadniać organizm. Dziennie wypijaj co najmniej 6-8 szklanek wody dziennie.

Na ekspresową kurację możesz zdecydować się wtedy, gdy jesteś zdrowa, nie jesteś w ciąży, a ni nie karmisz piersią. Nie stosuj diety, jeżeli cierpisz na astmę, cukrzycę, chorujesz na nerki lub twój układ odpornościowy czy pokarmowy nie działają prawidłowo.

Bazą diety jest cytrynowy koktajl. Przyrządzasz go rano, przelewasz do termosu i popijasz ciepło w ciągu dnia.

Przepis na koktajl: do 0,5 l podgrzanej wody wyciśnij sok z 1,5 cytryny, dodaj 2 łyżeczki miodu oraz szczyptę pieprzu cayenne lub imbiru.

DZIEŃ PIERWSZY

Śniadanie 250 kcal
  • Kromka chleba żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną i pastą z łososia z kiełkami z rzodkiewki, surówka z kapusty pekińskiej skropionej sokiem z cytryny i oliwą (100 g), herbatka owocowa bez cukru

II śniadanie 100 kcal
  • Szklanka soku z różowego grejpfruta.

Obiad 400 kcal
  • Zupa krem z groszku zielonego, porcja pieczonej ryby (100 g), 2 pieczone ziemniaki, sałatka z pomidorów i cebuli. Do picia: woda mineralna.

Podwieczorek 100 kcal
  • Jabłko zapiekane z rodzynkami.

Kolacja 200 kcal
  • Dwie kromki chleba żytniego posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi sałaty, dwoma plasterkami polędwicy wędzonej, do picia herbata bez cukru.

[-------]

dieta bal2DZIEŃ DRUGI

Śniadanie 300 kcal
  • Naleśnik posmarowany serkiem Danio 150 g, posypany rozmrożonymi jagodami; do picia kawa z mlekiem

II śniadanie 150 kcal
  • Jogurt naturalny + 3 suszone śliwki.

Obiad 400 kcal
  • Naleśnik ze szpinakiem; do picia woda niegazowana

Podwieczorek 100 kcal
  • Grejpfrut różowy

Kolacja 200 kcal
  • Sałatka z pora lub dymki, groszku, jajka na twardo kromka chleba chrupkiego, herbata zielona bez cukru. (Sałatka: jajko, łyżka czubata groszku i pokrojonej dymki łyżeczka majonezu light. Jajko ugotuj na twardo i pokrój. Wymieszaj z groszkiem i dymką, majonezem. Przypraw solą i pieprzem).

DZIEŃ TRZECI

Śniadanie 300 kcal
  • Puszysta jajecznica z brokułami.

Wykonanie: 2 całe jajka+dodatkowe białko, 1/3 opakowania mrożonych brokułów (150 g), 2 łyżki mleka 0,5% tł., ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 pomidory (300 g). Brokuły obgotuj w małej ilości wody. Żółtka jaj wymieszaj z mlekiem, ugotowanymi warzywami, roztartym czosnkiem i przyprawami. Białka ubij na pianę (z dodatkiem soli) i delikatnie wymieszaj z masą brokułową. Jajecznicę usmaż na rozgrzanej patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu). Zjedz ją z pokrojonymi w ćwiartki
pomidorami.

II śniadanie 100 kcal
  • Surówka z jabłka (100 g) i selera korzeniowego (100 g), skropiona sokiem z cytryny i oliwą, szklanka wody niegazowanej.

Obiad 300 kcal
  • Barszcz czerwony (200 ml), pieczony w folii filet z piersi kurczaka (100 g) z przyprawami (np. ziołami prowansalskimi), ryż pełnoziarnisty (szklanka), surówka z marchewki i jabłka (150 g).

Podwieczorek 100 kcal
  • Herbatnik, kawa z mlekiem 0 proc.

Kolacja 200 kcal
  • Zupa krem z jarzyn.

Wykonanie: Potrzebujesz - pietruszkę, seler, por, 2 pomidory (300 g), 300 ml bulionu (z kostki), sól, pieprz, bazylia, natka. Do wrzącego bulionu wrzuć pokrojone warzywa (bez pomidora). Gdy będą miękkie, dodaj kawałki obranych ze skórki pomidorów, zmiksuj. Ponownie zagotuj, dodaj bazylię i przypraw do smaku. Posyp natką.

Czytaj więcej:

www.fit.pl