Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Szukasz smacznego, zdrowego śniadania, które nie pozostawi cię z uczuciem głodu po godzinie? Nie szukaj dalej niż owsianka! Płatki owsiane są pełne niezbędnych witamin i minerałów oraz dostarczają energii, która pozwoli Ci przetrwać cały poranek. Jest nie tylko pełna wartościowych składników - ale również niezwykle wszechstronna! Przeczytaj jak przygotować zdrową, pyszną owsiankę oraz dlaczego warto ją jeść.
2023-01-30 00:00
Udostępnij
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Dlaczego owsianka?

Owsianka jest doskonałym źródłem manganu, selenu, fosforu, magnezu, cynku, folianów, żelaza i witamin z grupy B, które wspomagają poziom energii, a jednocześnie dostarczają organizmowi przeciwutleniaczy chroniących przed chorobami. Płatki owsiane zawierają również białko, które pomaga w naprawie komórek ciała i zapewnia uczucie sytości przez cały dzień. Dodatkowo płatki owsiane są pełne zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędnych do rozwoju komórek, ważnych dla funkcjonowania mózgu, kontrolujących stany zapalne, wspomagających zdrowie układu sercowo-naczyniowego, regulujących hormony, pomagających w produkcji enzymów i poprawiających stan skóry.

Zwracaj uwagę na to co kupujesz

Kupując płatki owsiane, warto zwracać uwagę na ich składniki. Upewnić się, że nie zawierają cukru, aromatów ani innych niezdrowych dodatków. Ponadto szukaj takich o dużej zawartości błonnika, bogatych w składniki odżywcze, takie jak żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Bardzo ważne jest też źródło pochodzenia płatków owsianych- powinny one pochodzić od renomowanego dostawcy, który przy produkcji swoich wyrobów ściśle przestrzega standardów jakości. 

Większość sklepów ze zdrową żywnością jak np. https://www.polenastole.pl/ ma w swojej ofercie płatki owsiane bez dodatku cukru i konserwantów. Ponadto sklep oferuje również płatki owsiane, jaglane, żytnie i orkiszowe oraz najróżniejsze dodatki w postaci otrębów, amarantusa czy kaszy jaglanej, które przydadzą się nie tylko do śniadania, ale i obiadu.

Przepis na najprostszą owsiankę

Płatki owsiane stworzą cudownie kremową owsiankę w zaledwie od 5 do 10 minut.

Jako podstawy do gotowania możesz użyć wody, mleka lub mleka bezmlecznego (np. mleka migdałowego lub mleka z orzechów nerkowca- aby uzyskać doskonały poziom kremowości, połącz wodę i mleko w proporcji 50/50). 

W małym garnku zagotuj wodę lub mleko ze szczyptą soli.

Wymieszaj płatki owsiane, a następnie zmniejsz ciepło i gotuj jeszcze przez około 5 minut, aby płyn się wchłonął, od czasu do czasu mieszając. Ale czym byłaby aromatyczna owsianka bez dodatków? Dlatego dodaj aromatyczne owoce, orzechy, sok czy jogurt. Niech owsianka będzie kreatywna w smaku - taka, jaką lubisz. Smacznego!