Okazuje się, że coraz częściej sięgamy po produkty ekologiczne. To już nie moda, a styl życia zgodny z najnowszymi trendami żywieniowymi
fit.pl
2010-04-13 00:00
Udostępnij
Ekologiczna moda
eco1Obecnie nowoczesne produkty żywieniowe produkowane są w wielkich fabrykach. To najczęściej wysokoprzetworzone produkty, które poza kaloriami dostarczają również do organizmu niewiele składników odżywczych. Na sklepowych półkach pojawiają się produkty niskiej jakości, które są tanie, ale także niezdrowe. Jedzenie tych produktów w nadmiarze może powodować groźne choroby, takie jak otyłość, cukrzycę czy nowotwory. Pozbawione naturalnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów wyjaławiają organizm, zamiast wspomagać jego funkcjonowanie.

Naukowcy nawołują, że należy zmienić nawyki żywieniowe. Zbyt częste jedzenie przetworzonych produktów, a także ograniczenie ruchu prowadzi do wielu chorób cywilizacyjnych.

Coraz więcej osób wybiera żywność ekologiczną. Ekologiczne jedzenie zawiera dużo więcej minerałów i substancji odżywczych niż to uprawiane z nawozami.

Żywność ekologiczna to produkty które zostały wyprodukowane z warzyw lub owoców które były uprawiane bez żadnych hormonów wzrostu i środków owadobójczych. To samo dotyczy zwierząt te również aby uzyskać eko jedzenie należy hodować bez żadnych sztucznych pokarmów.

Ekologiczne metody produkcji żywności mają zapewniać ochronę zdrowia społeczeństwa i środowiska i stanowić system zrównoważony pod względem:
  • ekologicznym - nie obciąża środowiska w stopniu większym niż naturalne ekosystemy;
  • ekonomicznym - jest w dużym stopniu niezależny od nakładów zewnętrznych;
  • społecznym - umożliwia zachowanie oraz rozwój wsi i rolnictwa.

Producenci i przetwórcy żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów certyfikatami. W Polsce na koniec 2008 stosowane są certyfikaty 11 firm, między innymi: Agrobiotest, Bioeksperta, eco2Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC i PNG.
W Unii Europejskiej produkcja takiej żywności jest regulowana rozporządzeniem, czyli aktem prawnym najwyższej rangi (Rozporządzenie Rady EWG nr 2092/91, z dnia 1.01.93 r., w sprawie rolnictwa ekologicznego oraz znakowania jego produktów i środków spożywczych, obowiązujące w państwach członkowskich UE). Od maja 2004 rozporządzenie to obowiązuje również w Polsce.

Potocznie określenie "żywność ekologiczna" często bywa używane zamiennie z określeniem "zdrowa żywność". Jednakże podczas gdy pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest w zasadzie tylko nazwą stworzoną dla celów marketingowych i nie narzucającą żadnych określonych standardów.

Ekologia to nie tylko produkty ze specjalnych upraw. To także spożywanie produktów regionalnych, tradycyjnych, wytwarzanych zgodnie ze starymi recepturami bez dodatków środków konserwujących czy polepszaczy smaków. Oczywiście jest ona mniej trwalsza, jednak nie jest to powód, dla którego nie powinniśmy jej kupować. Żywność ekologiczna ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie. Może warto o nie zadbać zanim będzie za późno?

www.fit.pl