Wciąż dużo pisze się o herbatach zielonych, białych, czerwonych, żółtych. Herbaty owocowe zostały ostatnio zepchnięte na boczny tor. Tymczasem producenci poszerzają swą ofertę smakową i tworzą bardzo wyszukane i nowe kompozycje
fit.pl
2012-03-07 00:00
Udostępnij
Herbaty owocowe
Półki sklepowe uginają się od kolorowych kartonowych opakowań pysznych herbatek. Nasze oko cieszy truskawka z wanilią, żurawina, limonka, borówka, dojrzała pomarańcza, aronia, jabłko z cynamonem, wiśnia czy jarzębina. Ponadto na smakoszy czekają sklepy z herbatami na wagę, gdzie królują mieszanki o wspaniałym smaku i aromacie. Do tych herbat dedykowane są specjalne przyrządy do parzenia, czajniczki, zaparzacze, filtry, dzięki którym napary zyskują na jakości i walorach sensorycznych.

Prawdziwie owocowe

Prawdziwe herbaty owocowe zawierają wsad jedynie z suszonych lub liofilizowanych owoców. Należy odróżnić je od herbat czarnych aromatyzwanych, w których jedynie aromat ma coś wspólnego z owocem. W herbatach w 100% owocowych można znaleźć suszone rodzynki, truskawki, maliny, poziomki, jabłka, jagody, porzeczki, skórkę pomarańczową, cytrynową, pestki i płatki dzikiej róży, malwę, borówki, trawę cytrynową, płatki bławatka. Dają one napary o bardziej naturalnych, wyrazistych smakach i aromatach. Są też esencjonalne, lekko kwaskowate i bardzo smaczne. Co więcej nasiąknięte owoce można zjeść łyżeczką.

herbata-owocowa

Witamina z owoców

Herbaty owocowe zawierają znacznie mniej związków drażniących, w porównaniu z ich czarnymi siostrami. Warto zaznaczyć, że dzięki temu herbaty owocowe bez żadnych ograniczeń mogą spożywać małe dzieci, osoby chore, kobiety ciężarne i matki karmiące. W herbatach owocowych znaleźć można więcej witamin: A, B, C, E, PP, których źródłem są prawdziwe owoce. Na półce sklepowej obecne są też herbaty owocowe, witaminizowane. Oznacza to, że w procesie produkcji taka herbata została wzbogacona w dodatki zawierające witaminy. Ciekawą propozycją są ekspresowe herbaty owocowe ze słodzikiem, co znacznie ułatwia ich przygotowanie. Taką torebeczkę wystarczy zalać ciepłą (nie wrzącą) wodą i odczekać kilka minut. Gotowy napar jest smaczny i choć jest słodki, to nie zawiera cukru, a tym samym nie dostarcza kalorii. Co prawda słodziki to zawsze substancje dodatkowe, ale jest to alternatywa dla osób zmuszonych oszczędzać kalorie, które nie są w stanie zrezygnować ze smaku słodkiego.

Świat herbat

Herbaty owocowe mogą występować pod postacią herbat ekspresowych, czyli suszu zamkniętego w torebeczce z papieru lub specjalnego tworzywa dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Coraz większą popularność zyskują u nas herbaty tworzące mieszanki całych owoców lub ich fragmentów. Zaparzanie takiej herbaty wymaga posiadania specjalnych akcesoriów, a cały proces wydaje się nieco magiczny. Susz owocowy można zaparzać w filiżankach lub w specjalnych dzbankach. Gdy ktoś nie przepada za pływającymi „fusami” może zaparzać herbatę w papierowych filtrach zapinanych klipsami lub w imbryczku. Aktualnie na naszym rynku pojawiają się specjalne imbryczki, czajniki, do których sypie się herbatę i nalewa wodę. Od dołu podstawia się źródło ciepła i stawia na stole. Imbryczek jest podgrzewany, co powoduje powolne zaparzanie herbaty i gwarantuje stałą temperaturę serwowanego napoju.

 

Naszym zdaniem - prezentacja herbat

 

[-------]

W dobrym sklepie z herbatami można znaleźć zaparzacze ceramiczne, szklane, metalowe zaopatrzone w specjalne sitka, które gromadzą susz jedynie na dnie naczynia. Profesjonalne dzbanki wyposażone są dodatkowo w zegarki (tea timery), które informują o zakończeniu czasu parzenia herbaty. Pozwalają też na odseparowanie liści od pozostałej części naparu, dzieki czemu napar jest subtelniejszy w smaku i nie posiada goryczki. Warto z nich korzystać, bo nie tylko znacznie ułatwiają parzenie napoju, ale też pięknie wyglądają i wspaniale dopełniają misterium związanego z konsumpcją herbaty.



Prawidłowe parzenie

Aby herbata właściwie smakowa musi być odpowiednio zaparzona, dotyczy to jej ilości – na jedną filiżankę stosuje się 1 łyżeczkę herbaty, temperatury i czasu parzenia. Jedynie zastosowanie odpowiednich temperatur zaparzania pozwala na wydobycie z owoców pełnego smaku i aromatu. Herbata owocowa powinna być zalewana wodą w temperaturze 95 stopni Celsjusza. Powinno się ją sprawdzać za pomocą specjalnego termometru do herbaty. Proces parzenia powinien trwać 7-10 minut. Po tym czasie owoce warto usunąć z dzbanuszka, czy zaparzacza. Długotrwałe przebywanie owoców w herbacie może skutkować lekko gorzkawym i cierpkim smakiem. Herbat owocowych raczej nie poleca się zaparzać ponownie (jak to się czyni w przypadku herbat zielonych), bowiem kolejny napar będzie bardzo mało esencjonalny. Za to herbaty owocowe doskonale smakują nie tylko jako ciepłe napoje, ale też wspaniale się je pija latem, jako ice tea z dodatkiem lodu.


Herbaty ekspresowe

Herbaty ekspresowe to produkt bardzo wygodny w użyciu. Nie trzeba do nich akcesoriów, gdyż odpowiednia porcja herbaty jest już zamknięta w papierowej saszetce. Niektóre firmy proponują dodatkowe zaopatrzenie torebki w specjalną papierową kopertkę, która chroni nie tylko przed zabrudzeniem, ale też utratą aromatu. Obecność sznureczka przy torebce pozwala zachować higienę podczas wyjmowania mokrej saszetki z gotowego napoju. Pojedyncza torebeczka zwykle służy do uzyskania jednej porcji naparu i nie warto kusić się o jej ponowne zaparzanie. Niektórzy uważają, że herbaty ekspresowe posiadają susz niższej jakości, ale nie jest to prawda. Na pewno jest on znacznie bardziej rozdrobniony niż susz sypany w kawałkach, ale to dlatego, że musi się dobrze zaparzyć, mimo ograniczenia, jakie stanowi torebeczka papierowa. Producenci herbat ekspresowych są zobowiązani do przestrzegania bardzo zaostrzonych norm produkcyjnych, więc nie ma mowy, aby w saszetce znalazł się kiepski produkt.


Chcesz kupić dobrą herbatę pamiętaj:

Czytaj etykiety herbat i zwracaj szczególną uwagę na składniki surowcowe, z których powstał susz herbaciany. Ich kolejność zależy od ilości gramów zawartych w herbacie – jako pierwsze wymienione są składniki, których jest najwięcej wagowo.

Nie daj się wprowadzić w błąd - jeżeli na opakowaniu widnieją piękne owoce, a w składzie surowcowym brakuje owoców, za to podano informację o dodatku syntetycznego aromatu, to taka herbatka nigdy owoców nie widziała. A jej owocowy smak jest wynikiem jedynie aromatyzowania suszu.

Jeżeli w składzie surowcowym zawarty jest susz lub wsad owocowy, to herbata na pewno jest prawdziwie owocowa. Niekiedy stosuje się w niej aromaty naturalne, bowiem podczas suszenia owoce szybko tracą swój zapach.

Naszym zdaniem - prezentacja herbat

dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska

www.dieta.fit.pl