Amerykańscy naukowcy odkryli, że cukier wcale nie jest tak niebezpieczny dla naszego zdrowia, jak nam się wydaje. Co więcej, niewielka ilość cukru jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale nie oszukujmy się, często tego cukru w naszej diecie jest za dużo. Jak wyeliminować cukier z naszej diety?
2018-10-17 00:00
Udostępnij
Jak ograniczyć jedzenie cukru?

Zanim poznasz sposoby na ograniczenie cukru w diecie, poznaj trzy mity dotyczącego tego węglowodanu.

3 mity dotyczące cukru

Mit 1: cukier powoduje cukrzycę

W rzeczywistości spożywanie cukru nie prowadzi do cukrzycy. Choroba ta jest dziedziczona genetycznie lub wynika z problemów z trzustką. Twierdzenie, że sam cukier jest niebezpieczny dla zdrowia, nie jest prawdą. W rzeczywistości możemy pozwolić sobie na zjedzenie 12 łyżek cukru dziennie bez żadnych negatywnych konsekwencji.

Mit 2: Cukier jest uzależniający

Ta popularna opinia, że cukier jest bardziej uzależniający niż kokaina, jest absurdem. Naukowcy odkryli, że jeśli osoba przestanie jeść słodycze, nie będzie miała takich samych objawów, jakie miałby narkoman. A ludzie nie mogą żyć całkowicie bez cukru, ponieważ jest on niezbędny do podtrzymania życia.

Mit 3: Cukier przyspiesza starzenie się

Jeśli jesz za dużo cukru, cząsteczki kolagenu w twojej skórze stają się kruche i sztywne, co sprawia, że skóra jest mniej elastyczna. Jeśli jednak całkowicie przestaniesz jeść cukier, skóra będzie sucha.

6435110-57160810-Prev2text-0-1538115261-1538120602-1538130866-0-1538733976-0-1538740640-1538740689-1200-1-1538740689-728-696a01ef71-1539167757

Spójrz na zdjęcia powyżej dwóch celebrytek, które są w tym samym wieku. Gwyneth Paltrow odżywia się zdrowo i ogranicza spożywanie cukru, podczas gdy Sofía Vergara wielokrotnie mówiła, że uwielbia słodycze. Obie aktorki mają 46 lat, zdjęcia zostały zrobione w 2018 roku. Czy możesz powiedzieć, że jedna z nich wygląda na starszą od drugiej? Najważniejsze to słuchać swojego ciała i jeść tyle cukru, ile potrzebuje.

Kiedy musisz ograniczyć cukier?

Są sytuacje, kiedy naprawdę powinniśmy ograniczyć jedzenie cukru. Oprócz cukrzycy i innych chorób związanych z wytwarzaniem insuliny, jego spożycie powinno być ograniczone w następujących przypadkach:

  • Problemy z zajściem w ciążę. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda odkryli, że słodycze zmniejszają jakość komórek jajowych, a tym samym zmniejszają się szanse na poczęcie
  • Ciąża. Ostatnie badania wykazały, że u matek, które jadły dużo cukru w czasie ciąży, pojawia się większe ryzyko zachorowania na astmę alergiczną.
  • Problemy z potencją. Wysoki poziom glukozy we krwi zmniejsza produkcję testosteronu.
  • Problemy z koncentracją. Duża ilość cukru we krwi może spowodować trwałe uszkodzenie mózg.
  • Silne pragnienie. Częste picie wody jest jednym ze znaków wysokiego spożycia cukru,
  • Sucha, swędząca skóra. Wysoki poziom cukru we krwi może powodować wysuszenie i swędzenie skóry.

Jak zrezygnować ze spożywania dużej ilości cukru?

Znajdź nowe źródło radości
Jedzenie słodkich pokarmów stymuluje produkcję endorfin - hormonów radości. Jednak można je pobudzać za pośrednictwem innych działań, takich jak na przykład chodzenie na siłownię.

Podobną strategię można zastosować u dziecka. Aby odciągnąć jego uwagę od jedzenia słodyczy, należy ją skierować na coś innego, najlepiej na coś co lubi robić, np. wspólne wyjście na spacer, na rowery, wspólna gra itp.  Im bardziej zaabsorbowane czymś dziecko, tym mniejsza szansa, że sięgnie po słodycze.

Nie zapominaj o białku
Jedzenie większej ilości białka sprawi, że uczucie pełności pozostanie na dłużej. Spróbuj zjeść mięso, ryby i owoce morza na śniadanie i lunch. Amerykańska dietetyk Christine Gerbstadt twierdzi, że zjedzenie zimnego indyka jest skutecznym sposobem na zmniejszenie ochoty na słodycze.

Zamień słodki smak
Zastąp słodki smak innym, mocniejszym smakiem. Możesz to zrobić, np. za pomocą cynamonu. Ma on wiele właściwości, m.in. reguluje  poziom cukru we krwi.

Nie denerwuj się
Stres często staje się powodem, dla którego chcemy jeść słodycze. Serotonina, magnez i witamina B pomagają radzić sobie ze stresem. Fasola i rośliny strączkowe zawierają dużo magnezu (szczególnie orzeszki ziemne i soja). Witaminę B można znaleźć w orzechach (orzechy laskowe), owocach morza i wątróbce.

Jedz dużo czerwonego mięsa
Jeśli nie możemy powstrzymać się przed zjedzeniem czekolady, może to oznaczać, że w twoim organizmie brakuje chromu. Spróbuj zaspokoić swoją ochotę sięgnięcia po czekoladę, zjadając brokuły lub czerwone mięso. Jeśli ochota ci przejdzie, to będzie znak, że twój organizm potrzebuje chromu.

A ty co robisz, gdy chcesz zjeść coś słodkiego?