Jak zdrowo i dietetycznie gotować? Czy warto kupić garnki na parze?

W ostatnich latach coraz bardziej zmienia się podejście Polaków do gotowania. Bardziej świadomie wybierają oni produkty spożywcze, rezygnując z niezdrowych składników diety. Samo gotowanie, proces obródki produktów również wygląda nieco inaczej. Znacznie mniej smażymy, częściej pieczemy bez dodatku tłuszczu, gotujemy na parze.
2020-10-31 00:00
Udostępnij
Jak zdrowo i dietetycznie gotować? Czy warto kupić garnki na parze?

Gotowanie zdrowe i dietetyczne

Zalety gotowania na parze

Jak gotować na parze?

Gotowanie zdrowe i dietetyczne

O zdrowym żywieniu nie myślą jedynie osoby, które są na diecie i zależy im na zrzuceniu kilku czy kilkunastu kilogramów. Coraz większą wagę do zdrowego żywienia przywiązują także inni, szczególnie widać do w przypadku rodzin z małym dziećmi, o których jak najlepsze żywienie chce zadbać każdy rodzic. Niezależnie jednak od tego, czy jesteś singlem, masz rodzinę, jesteś osobą w pełni zdrową czy starszą i zmagającą się z różnego rodzaju dolegliwościami, warto, abyś gotował i jadł zdrowo. Przemyślana dieta to nie tylko kwestia smukłego ciała i braku nadprogramowych kilogramów. To lepsze samopoczucie, mniejsze ryzyko wystąpienia wielu problemów zdrowotnych, to dobra kondycja i siła do codziennych obowiązków.

Warto jednak zdawać sobie sprawę, że zdrowe gotowanie to nie tylko kwestia odpowiedniego wyboru produktów. Oczywiście ważne jest, aby kupować jak najwięcej warzyw i owoców, ograniczać mięso, eliminować niezdrowe tłuszcze, zmniejszać ilość cukru. Na ostateczny bilans kaloryczny i zawartość tłuszczu w potrawie ogromny wpływ ma sposób jej przygotowania. Dlatego też dzisiaj coraz więcej osób rezygnuje ze smażenia na rzecz grillowania, pieczenia lub gotowania na parze. To ostatnie okazuje się nie tylko dobrą alternatywą dla pieczenia. Warto także tradycyjne gotowanie zastąpić tym parowym. Wśród oferty garnków https://labonita.pl/produkty/garnki/ bez problemu znajdziesz te, które umożliwiają takie zdrowe gotowanie.

Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze z pomocą urządzeń takich jak https://labonita.pl/produkty/garnki/seria-solo/garnek-do-gotowania-na-parze-solo-labo/ ma wiele zalet. Przede wszystkim dzięki temu ze swojej kuchni wyeliminujesz tłuste potrawy. Do gotowania na parze nie potrzebujesz żadnego tłuszczu. Potrawy mają więc zdecydowanie mniej kalorii. Ponadto, gotowanie na parze pozwoli ci zachować naturalne właściwości produktów żywnościowych - będą one miały więcej witamin, soli mineralnych niż przy tradycyjnym gotowaniu. Warto zwrócić uwagę, że podczas gotowania na parze temperatura nie przekracza 110°C, dzięki czemu zachować można więcej składników odżywczych. Przez to, że produkty nie są zanurzone w wodzie, sole mineralne się nie rozpuszczają. Warzywa nie absorbują wody, więc nie zmienia ona ich koloru i smaku. To wszystko sprawia, że potrawy są bardziej apetyczne, bardziej aromatyczne, a nie tylko zdrowie. Dodatkowo, warto wspomnieć, że potrawy gotowane na parze przyspieszają metabolizm. Po zjedzeniu takiego obiadu, nie masz uczucia ciężkości i pełności. Możesz z powodzeniem przygotować takie danie na kolację. Będzie ono lekkostrawne, dlatego nawet późne jego spożycie nie utrudni zasypiania.

Dodatkowe zalety gotowania na parze to:

  • możliwość jednorazowego przygotowania posiłku dla wszystkich członków rodziny: dzieci, dorosłych i osób starszych; dla wszystkich jest to zdrowa propozycja, zapewniająca odpowiednią ilość kalorii, a jednocześnie smaczna i apetyczna na tyle, że dzieci przy niej nie będą marudzić;
  • oszczędność energii elektrycznej - przy gotowaniu na parze zużywasz jej bardzo mało, bo cały proces przebiega wyjątkowo szybko;
  • oszczędność czasu - posiłki przygotowujesz w krótkim czasie, a jeśli dodatkowo korzystasz np. z garnków La Bonita, które maja dwa wkłady umożliwiające gotowanie dwóch różnych potraw jednocześnie - wszystko dzieje się błyskawicznie.

Jak gotować na parze?

Gotować na parze można na kilka sposobów. Przede wszystkim najpopularniejszym obecnie rozwiązaniem są garnki ze specjalnymi wkładami do gotowania na parze. Najlepiej wybierać te solidne, o prostych kształtach. Bardzo dobrym rozwiązaniem są modele, które mają dwa wkłady parowe, co umożliwia równoczesne gotowanie różnych składników. Najlepszym materiałem jest stal nierdzewna, ponieważ nie wchodzi ona w reakcję z żywnością. Warto natomiast zwrócić uwagę na dno. Najlepiej żeby było co najmniej kilkuwarstwowe, ponieważ dzięki temu zagwarantowane zostanie szybkie i równomierne nagrzewanie. Plusem jest także dopasowana pokrywka, która posiada otwór odprowadzający parę. Garnki z dopasowanymi wkładami to rozwiązanie bezpieczne, efektywne i stosunkowo tanie.

Do gotowania na parze możesz oczywiście użyć także sitek lub parowarów bambusowych, natomiast obecnie jest to mniej popularne rozwiązanie. Do gotowania w piekarniku możesz wykorzystać specjalne zestawy, które pozwalają tradycyjny piekarnik przekształcić w urządzenie do gotowania na parze. Wkłady również powalają na gotowanie kilku potraw jednocześnie. Podobnie jak w przypadku garnków odpowiednio dobrane akcesoria gwarantują skuteczne i zdrowe gotowanie.