Jaka mąka podczas diety odchudzającej?

Planując zrzucenie zbędnych kilogramów, w pierwszej kolejności warto ustalić racjonalne i pełnowartościowe menu. Chęć schudnięcia nie musi wcale oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw. Wystarczy zastąpić klasyczne składniki zdrowszymi zamiennikami. Uwielbiasz mączne dania lub słodkie wypieki? Nie rezygnuj z nich. Sprawdź, jakiej mąki używać na diecie, aby dania nie były tak kaloryczne.
2021-03-19 00:00
Udostępnij
Jaka mąka podczas diety odchudzającej?

Jaka mąka na diecie - na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Czy pieczywo i dania mączne mogą występować w jadłospisie osoby, która chce zadbać o figurę? Odpowiedź brzmi: tak, pod warunkiem, że zostaną wybrane odpowiednie składniki wysokiej jakości, które nie tylko będą się charakteryzowały niższą kalorycznością, ale i będą bogate w wartości odżywcze, które wzmacniają organizm. Zatem jaka mąka najzdrowsza na diecie? Na co zwracać uwagę podczas zakupu produktu? Poza wyborem mąki o niższej kaloryczności dobrym rozwiązaniem będzie mąka o niższym indeksie glikemicznym (IG). Dlaczego? Co prawda artykuły o wysokim IG błyskawicznie zaspokajają apetyt, jednak równocześnie są przez organizm szybko wchłaniane i trawione, a dodatkowo przyczyniają się do nagłego wzrostu cukru we krwi, co sprawia, że w rezultacie na krótko zaspokajają głód. Mąka o niższym indeksie glikemicznym pozwoli uniknąć chęci podjadania, gdyż produkty o wyższym wskaźniku IG są trawione wolniej, a więc równocześnie zapewniają uczucie sytości na dłużej.

Jaka mąka na diecie - 4 polecane produkty

Jakiej mąki używać na diecie, aby była pełnowartościowa, miała niski wskaźnik IG i mniejszą kaloryczność? Poniżej prezentujemy 4 najlepsze produkty, które urozmaicą wypieki i dania mączne, nadadzą wyrazistości i wzbogacą o szereg składników odżywczych

  • mąka grochowa - 100 g tej mąki to zaledwie 328 kcal. Jest to produkt bezglutenowy, bogaty w kwas foliowy, beta-karoten, żelazo, elektrolity i witaminy: B, C, D i K. Mąka grochowa sprawdzi się jako pełnowartościowy dodatek zarówno do wypieku pieczywa, jak i przygotowania dań mącznych
  • mąka gryczana - 100 g produktu dostarcza 335 kcal, a indeks glikemiczny jest równy 40. Jest to idealna mąka zarówno do wypieków wytrawnych, jak i słodkich. Dzięki temu, że gryka nie zawiera glutenu, mąka jest odpowiednia również dla osób chorych na celiakię. Fenole dostępne w tym rodzaju mąki łagodzą stany zapalne organizmu, a wysoka zawartość witamin z grupy B pozwala usprawnić działanie układu nerwowego, regulując stany napięcia
  • mąka pełnoziarnista - 100 g produktu dostarcza 339 kcal, a IG jest równy 60. Co prawda mąka graham nie należy do najmniej kalorycznych, jednak jej ogromną zaletą jest wysoka zawartość witamin z grupy B, D, K i E, żelaza, fosforu, białka, potasu i cynku - składników, które odżywiają organizm, usprawniają między innymi działanie układu pokarmowego i zapewniają uczucie sytości na długo
  • mąka żytnia - w 100g znajdziemy ok. 348 kcal. Wysoka zawartość błonnika usprawnia proces trawienia, gwarantując długotrwałe uczucie sytości. Dzięki sporym pokładom beta-glukanów, spożywając dania na bazie tego rodzaju mąki, wzmacniamy naturalną odporność organizmu. Spora ilość elektrolitów dotlenia komórki i wzmacniają krew, chroniąc przed anemią, która jest sporym zagrożeniem na diecie redukcyjnej.

Aby dieta przyniosła upragniony skutek, musi być odpowiednio zbilansowana i smaczna - dzięki temu organizm będzie pełny energii, nie będziemy borykać się z uczuciem głodu, przez co nie będziemy rozdrażnieni, a motywacja do zrzucenia zbędnych kilogramów nie zniknie po pierwszym tygodniu.