Najnowsze badania, przeprowadzone na Lund University pokazują, że właściwe żywienie nie tylko chroni przed chorobami, ale wspomaga też pamięć
fit.pl
2010-10-19 00:00
Udostępnij
Jedzenie a nasza pamięć
Naukowcy przebadali 44 ochotników. Przez cztery tygodnie trwania badania ochotnicy jedli żywność, która uznawana jest za redukującą stany zapalne w organizmie. Stany te są odpowiedzialne za wywołanie zespołu metabolicznego, a także za otyłość, cukrzycę typu2 i choroby układu krążenia.

Szwedzcy naukowcy dowodzą, że zły cholesterol zredukowano o 33%, a stężenie lipidów we krwi o 14%, ciśnienie o 8%, zaś ryzyko pojawienia się zakrzepów spadło o 26%. Badania pokazały, że również pamięć i funkcje kognitywne uległy znacznej poprawie.

Ochotnicy byli na diecie, która zawierała pełnowartościowe produkty o niskim indeksie glikemicznym, bogata w przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega. W menu ochotników znalazły się więc tłuste ryby, jęczmień, białko sojowe, jagody, migdały, cynamon, ocet i określony rodzaj pełnowartościowego chleba.

www.fit.pl