fit.pl
0000-00-00 00:00
Udostępnij
Kawa
kawa5Kawa amarello
Dla 2 osób
Składniki:
  • mleko 1,5 szklanki
  • 75g likieru morelowego
  • bita śmietana 1/4l

Mleko zagotować ze 1/4 l kremówki, odstawić z ognia, dodać kawę i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Dodać 75g likieru morelowego, posypać niewielką ilością kawy rozpuszczalnej. Amarello to po włosku nazwa moreli, stąd nazwa napoju.

 

Kawa przypalanka
Dla 2 osób
Składniki:
  • cukier 4 łyżeczki
  • wódka 100g
  • bita śmietana 4 łyżki

Kawę zaparzyć. Cukier podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia, dodać wódkę - na przykład "Barack Palinka", uzupełnić kawą i podawać z bitą śmietaną.

 

Kawa curacao
Dla 4 osób
Składniki:
  • mleko 3 szklanki
  • czekolada 50g
  • 100 g likieru pomarańczowego/curacao
  • bita śmietana 1/8 litra

Mleko zagotować z rozdrobnioną czekoladą, od czasu do czasu i mieszając. Kawę zaparzyć i podgrzać z 100 g likieru pomarańczowego/curacao nie doprowadzając do wrzenia. 1/8 l kremówki ubić. Kawę rozlać do 4 filiżanek, udekorować bitą śmietaną, posypać tartą czekoladą i natychmiast podawać.

 

Kawa z koniakiem
Dla 4 osób
Składniki:
  • 1/8 l koniaku
  • 4 goździkami
  • 2 kawałki cynamonu

1/8 l koniaku podgrzać z 4 goździkami i 2 kawałkami cynamonu w rondelku, następnie go zapalić, zalać gorącą kawą i przecedzić przez sitko do filiżanek. Przybrać bitą śmietaną.

Kawa rosyjska
Dla 4 osób
Składniki:
  • 4 łyżki rosyjskiej wódki
  • 4 łyżeczki cukru
  • ¼ l kawy
  • ¼ l mocnego czerwonego wina

Jej nazwa wzięła się stąd, że do jej przyrządzenia potrzebna jest rosyjska wódka. Ugotować 1/4 l kawy, posłodzić 4 łyżeczkami cukru i doprowadzić do wrzenia wraz z 1/4 l mocnego czerwonego wina. Następnie dodać 4 łyżki wódki i ponownie doprowadzić do wrzenia. Rozlać do filiżanek, szklanek z grubego szkła lub szklanek w metalowych koszyczkach. Pić gorącą.

 

Kawa dorożkarska
Dla 1 osoby
Był to ulubiony napój wiedeńskich dorożkarzy. Do szklanki z grubego szkła włożyć łyżeczkę, szklankę napełnić w 2/3 wrzącą kawą i przykryć warstwą bitej śmietany. Przybrać ziarenkiem kawy lub posypać szczypta mielonej. Posłodzić i podawać ze szklanką zimnej wody.

Kawa Krups Karnawał
Dla 2 osób
Składniki:
  • 2 filiżanki espresso
  • 2 małe kieliszki koniaku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • świeża bita śmietana 4 łyżki

Wlać koniak do żaroodpornych szklanek, ogrzać i zapalić. Dodać cukier, wymieszać, wlać espresso i udekorować świeżą bitą śmietaną. Espresso można według gustu rozcieńczyć niewielką ilością wrzątku. Uwaga: przepis dla pracowitych.

 [-------]

kawa4Kawa zimowa Krupsa 2003
Dla 2 osób
Składniki:
  • 2 filiżanki espresso
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 1/8 l świeżej posłodzonej śmietany
  • 1 mały kieliszek likieru pomarańczowego


Ubić żółtka z cukrem na gęstą pianę. Dodać zimne espresso i likier pomarańczowy. Zmieszać ze świeżą bitą śmietaną, wlać do filiżanek. Wstawić do lodówki lub... na balkon.

Kawa á la Wenus
Dla 1 osoby
Składniki:
  • ajerkoniak - 1/2 filiżanki lub wg uznania
  • goździk
  • żółtko 1 sztuka
  • cukier 2 łyżeczki
  • gorąca kawa 1 filiżanka

Filiżankę w połowie napełnić ajerkoniakiem i w połowie gorącą kawą. Dodać cukier do smaku oraz żółtko i dokładnie wymieszać. Pić gorące.

 

Kawa po kubańsku
Dla 1 osoby
Składniki:
  • 2 łyżeczki zmielonej kawy
  • goździk
  • szczypta cynamonu
  • szczypta cukru
  • 250 ml wody

Do tygielka wsypać kawę, dodać szczyptę cukru, cynamonu i goździka, wlać trochę zimnej wody i utrzeć, dolać zimnej wody do pełna, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Po kilku minutach przelać kawę przez sitko i podawać w filiżankach.

 

Kawa po jawajsku
Dla 1 osoby
Składniki:
  • 2 łyżeczki zmielonej kawy
  • 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 250 ml wody

Do tygielka wsypać kawę i kakao, dolać nieco zimnej wody, utrzeć, zalać do pełna zimną wodą, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Przelać kawę przez sitko i podawać w filiżankach.

 

Kawa rumowa
Dla 1 osoby
Składniki:
  • 200 ml mocnej, gorącej kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 ml rumu
  • bita śmietana 2 łyżki

Cukier połączyć z rumem, zalać kawę i wymieszać, na koniec udekorować bitą śmietaną.

 

Kawa karaibska
Dla 1 osoby
Składniki:
  • szczypta cynamonu
  • 120 ml gorącej kawy
  • bita śmietana 6 łyżek
  • 30 ml mleka
  • 45 ml rumu
  • 1 łyżeczka cukru

Połączyć najpierw rum z cukrem w szklance, a następnie dodać kawę i mleko. Udekorować bitą śmietana i cynamonem.

 [-------]

kawa3Kawa hawajska
Dla 1 osoby
Składniki:
  • 30 ml rumu Malibu
  • 150 ml gorącej kawy
  • bita śmietana 2 łyżki

Wlać rum do szklanki, dopełnić kawą i udekorować bitą śmietaną.

 

Bailey's coffee
Dla 1 osoby
Składniki:
  • 45 ml Bailey's Irish Cream
  • 150 ml mocnej, gorącej kawy
  • bita śmietana

Wlać krem do filiżanki, dodać kawę. Na wierzch ułożyć bitą śmietanę.

 

Kawa meksykańska
Dla 1 osoby
Składniki:
  • 60 ml tequili
  • 120 ml gorącej, mocnej kawy
  • łyżeczka gęstego syropu czekoladowego

Składniki wymieszać i podawać w niskiej, grubej szklance.

 [-------]

Kawa Amaretto
Dla 1 osoby
Składniki:
  • 40 ml amaretto
  • 150 ml gorącej, mocnej kawy
  • bita śmietana 2 łyżki

Amaretto wlać do szklanki, dolać kawy, podawać przybrane bitą śmietaną.

 

Kawa cynamonowa
Dla 1 osoby
Do parzenia kawy dodajemy cynamon (płaskie pół łyżeczki na dwie filiżanki w przypadku używania ekspresu ciśnieniowego). Kawa ma wspaniały zapach i smak cynamonu. Można ją podać z bitą śmietaną lub jako latte czyli do szklanego naczynia wlać ciepłe mleko (1/2 objętości), następnie delikatnie wlać kawę, aby utworzyły się dwie warstwy. Na wierzch położyć piankę z mleka.

Kawa z imbirem
Dla 2 osób
Składniki:
  • 2 filiżanki kawy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2-3 szczypty imbiru
  • mleko lub bita śmietana 6 łyżek

Miód utrzeć z imbirem i zalać kawą. Podawać z bitą śmietaną lub ubitym mlekiem.

 

Kawa mrożona
Dla 2 osób
Składniki:
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 15 dag cukru
  • 1/2 l mleka
  • wanilia
  • 4 łyżki kawy

Sporządzić masę mleczno-jajeczną, jak do lodów. Przed zamrożeniem połączyć z mocnym naparem kawy. Zamrozić, ubijać mikserem kilkanaście sekund i znowu zamrozić. Masa powinna być półpłynna. Podawać w szklankach lub filiżankach, napełniając do 3/4 wysokości. Przybrać bitą śmietaną

 

Kawa z kardamonem

Kardamon rozbijamy w moździerzu - dokładnie, jak najdrobniej. Uzyskany w ten sposób proszek wsypujemy do sitka z kawą w przypadku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, lub bezpośrednio do filiżanki - jeśli robimy typową, zalewaną polską wersję kawy. Kardamon dodaje kawie wyjątkowego aromatu.
Można również szczyptę lub dwie tej przyprawy wsypać do pojemnika ze zmieloną kawą. Przejmuje ona wtedy niesamowity aromat kardamonu. Jednak warto wiedzieć, że zbyt wiele tej przyprawy psuje smak.

 [-------]

kawa1Cafe á la Pompadur
(6 filiżanek)
 
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1/8 l bitej śmietany
  • 1 l mocnej, gorącej kawy
  • cynamon
  • gałka muszkatałowa

Czekoladę rozpuścić na parze, wymieszać ze śmietaną. Mieszaninę rozdzielić do filiżanek, zalać gorącą kawą. Posypać cynamonem i szczyptą utartej gałki.

 

Kawa po cesarsku
Dla 1 osoby
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki koniaku
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki

Wszystko zmiksować i zalać mocną, gorącą kawą.

 

Irish Coffee
Dla 1 osoby
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki whisky
  • 2 łyżki bitej śmietany

Cukier przesmażyć - zrobić karmel, zalać whisky, wymieszać, przelać do filiżanki, zalać gorącą, mocną kawą, wymieszać i przykryć bitą śmietaną.

Aleksandra Czarnewicz-Kamińska

www.fi.pl