•1 duży kurczak (ok. 1,5 kg) •2 średnie cebule •3 łyżki masła •2 ząbki czosnku •świeże zioła (tymianek, oregano) •2 i 1/2 bulionu drobiowego •sól, pieprz •3/4 szklanka soku z pomarańczy •1 pomarańcza •kilka orzechów włoskich
fit.pl
2011-02-16 00:00
Udostępnij
Kurczak w ziołach
1.Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć razem na złoto w głębokim rondlu, na 2 łyżkach masła. 2.Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do rondla, podlać bulionem, przykryć, dusić ok. 45 minut. Po tym czasie kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia. 3.Zioła umyć, osuszyć, pokroić. Na patelni stopić pozostałe masło, poddusić zioła, wyłożyć je na kurczaka. 4.Orzechy drobno posiekać. Do sosu powstałego podczas duszenia włożyć orzechy, sok z pomarańczy, polać nim kurczaka i wstawić na ok. 40 minut do piekarnika (200 stopni). 5.Podawać na gorąco z ziemniakami lub ryżem.