Owoce bogów - winogrona nie bez powodu stały się ulubioną przekąską greckich bóstw. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, bo mogą wręcz leczyć
fit.pl
2010-09-15 00:00
Udostępnij
Lecznicza moc winogron
grappSmakowite kuleczki kojarzone są głównie z winem, ale do niedawna leczono nimi choroby układu pokarmowego, zaparcia, a nawet skaleczenia i rany. Winogrona to niezastąpiony owoc szczególnie teraz, gdy nietrudno o przeziębienie. Owoce winogron wzmacniają organizm i zwiększają jego odporność. Z ich właściwości korzysta lecznicza dieta, zwana ampeloterapią, która zdaniem hematologów pomaga w leczeniu anemii.

W małym ciele duży duch

W dojrzałych kiściach znajdziemy pektyny, barwniki i składniki mineralne. Najwięcej jest w nich jednak aminokwasów. Winogrona są źródłem witaminy A, która korzystnie działa na oczy i łagodzącej stresy witaminy B. Zawarty w winogronach potas wpływa korzystnie na pracę serca i całego układu krwionośnego. Dodatkowo działa moczopędnie. Wszystkie rodzaje winogron zawierają także fosfor i wapń (budulec kości), chlor i magnez (regulują pracę systemu nerwowego), jod (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy) oraz żelazo.

[-------]

Po winogrona powinny sięgać zwłaszcza dzieci, osoby pracujące fizycznie, kobiety w ciąży, sportowcy i każdy, kto czuje się przemęczony lub wyczerpany. Owoce te przywracają bowiem równowagę kwasowo-zasadową organizmu i przyspieszają wydalanie toksyn. Pomagają też wzmacniać odporność. Soki można stosować na zaparcia, zatrucia, a nawet na kamienie żółciowe. Ostrożność powinny zachować jedynie osoby grapp2cierpiące na cukrzycę oraz nadwagę.

Magiczne polifenole

Niektórzy ludzie jedzą sam miąższ, a wyrzucają skórkę. To błąd, bo winogrona powinno się jeść w całości – razem z pestkami i skórką. To właśnie w zewnętrznej warstwie znajdują się najważniejsze polifenole - flawonoidy i resweratrol. To przeciwutleniacze, które nie dopuszczają do utleniania złego cholesterolu i odkładania się produktów ubocznych w arteriach. Resweratrol podnosi dodatkowo poziom zdrowego cholesterolu (HDL), hamuje zlepianie się płytek krwi oraz działa antynowotworowo, zapobiegając mutacji komórek.

Najwięcej polifenoli znajduje się w świeżych kiściach winogron i w winie. Soki winogronowe mają ich już znacznie mniej, bo te utleniają się w procesie obróbki owoców. Wino powstaje w procesie beztlenowym, więc nie traci cennych dla zdrowia związków. Dodatkowo w procesie fermentacji powstaje alkohol, który jest doskonałym rozpuszczalnikiem związków organicznych. W efekcie jego działania polifenole łatwiej przechodzą ze skórek i pestek do samego trunku.

Najzdrowsze są ciemne winogrona, które dodatkowo działają przeciwbakteryjnie i przeciwirusowo. Wytworzone z nich wino zawiera dziesięć razy więcej polifenoli niż biała odmiana trunku.

www.fit.pl