Składniki: Ciasto: * 32 dkg mąki * 32 dkg mleka * 10 dkg wody * 4 jaja * sól * cukier * kawałek słoniny * tłuszcz lub olej Nadzienie: * 50 dkg jagód * cukier do smaku
fit.pl
2012-01-24 00:00
Udostępnij
Placuszki z jagodami
Przygotowanie: Do mąki dodajemy żółtko, wodę i mleko, trzepaczką rózgową lub mikserem zarabiamy ciasto, aby nie było grudek, rozrzedzamy wodą do właściwej gęstości - ciasto powinno być płynne, jak pitny jogurt. Z białek bijemy pianę, dodajemy ją do ciasta. Gorącą patelnię smarujemy słoniną nadzianą na widelec. Nalewamy cienko ciasto, smażymy naleśniki z obu stron. Jagody myjemy, rozgotowujemy z dodatkiem cukru. Mrożone jagody miksujemy. Naleśniki składamy w kopertę, podsmażamy na maśle. Przy podaniu polewamy rozgotowanymi jagodami