Bogactwo norweskich wód to nie tylko łosoś norweski, ale też wspaniałe owoce morza: krewetki, ogromne kraby królewskie oraz małże, ostrygi, homary i przegrzebki. Są niezwykle smaczne i zdrowe, a ich przygotowanie jest prostsze niż myślisz!
2019-07-03 00:00
Udostępnij
Przepisy na dania z owocami morza

Owoce morza, czyli słynne frutti di mare są podstawą diety śródziemnomorskiej. Mają mnóstwo witamin takich jak np. witaminy z grupy B i mikroelementów - jod, selen, fluor, żelazo oraz cynk. Zawierają też dużo białka, więc swobodnie mogą  zastąpić mięso w codziennej diecie. Z pewnością słyszeliście o tym, że ryby i owoce morza są świetnym afrodyzjakami. Badania pokazują, że pary które po nie sięgają kochają się o 22% częściej niż te, które spożywają ich bardzo mało lub nie jedzą ich wcale. Morskie mięczaki i skorupiaki, a w szczególności krewetki i ostrygi, zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które biorą udział w syntezie dopaminy, zwanej również hormonem szczęścia.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na dania z owocami morza.