Sałata polecana jest we wszelkiego rodzaju dietach odchudzających, dlatego wielu z nas kojarzy się ona z reżimem dietetycznym. Warto ją jeść, nie tylko dlatego, że jest nietucząca
fit.pl
2011-07-04 00:00
Udostępnij
Sałata niejedno ma imię
salata2Dla dietetyków sałata to niskokaloryczne, lekkostrawne, bogate w β-karoten, witaminę C i kwas foliowy warzywo. Dla smakoszy i pasjonatów sztuki kulinarnej to podstawa do przyrządzania smacznych, prostych sałatek i surówek.

Gatunków sałaty jest wiele, a wiosna i lato to idealna pora na to, aby się w nich rozsmakować. W Polsce najpopularniejszą z sałat jest sałata masłowa. Tworzy luźne główki, ma duże, delikatne, jasnozielone liście. Do najchętniej kupowanych zalicza się również sałatę lodową. Jej seledynowe liście tworzą zwarte główki podobne do kapusty. Jest wyjątkowo chrupiąca, łagodna w smaku i trwała.

Do trwałych odmian sałat zalicza się także sałatę karbowaną i rzymską. Sałata karbowana ma bardzo dekoracyjne zielone lub bordowe liście, stąd też wykorzystywana jest do garnirowania potraw. Sałata rzymska tworzy wydłużone, dość zwarte główki przypominające kapustę pekińską. Jej grube, mięsiste, ciemnozielone liście są wyjątkowo kruche, soczyste i lekko słodkie. Ci którzy preferują bardziej wyraziste smaki powinni spróbować rukoli, endywii oraz radicchio.

Listki rukoli są aromatyczne – ostre i nieco pikantne. Dodaje się je do potraw o mało wyrazistym smaku. Radicchio ma bardzo efektowne bordowo-białe listki o gorzkawym smaku. Ze względu na swoje walory smakowe i wizualne łączy się ją z innymi sałatami. Dobrze komponuje się również ze świeżymi i suszonymi owocami, orzechami oraz serami. Podobne zastosowanie ma pikantna i lekko gorzkawa endywia.

Pamiętajmy:

- Sałata należy do warzyw nietrwałych. Jej liście szybko więdną i wysychają. Jeśli nie zamierzamy jej jeść w dniu zakupu, należy przechowywać ją w lodówce. Odmiany, które mają najbardziej delikatne liście zachowują świeżość do 2-3 dni, sałaty twarde, które są bardziej trwałe – do tygodnia (sałata lodowa nawet dłużej).

- Sałaty nie powinno się szczelnie zawijać w folię. Opakowanie, w którym jest przechowywana powinno „oddychać”. W przeciwnym razie, na skutek braku dostępu powietrza, będą się w niej wytwarzać szkodliwe dla zdrowia azotyny.

- Kupując sałatę wybieramy zawsze świeżą, o intensywnej barwie i ładnych, jędrnych liściach. Unikamy natomiast tej z liśćmi zwiędłymi, pożółkłymi oraz „zapoconej” wskutek niewłaściwego, długotrwałego przechowywania w folii.

- Liści sałaty nie należy kroić nożem, lecz rwać rękoma na mniejsze kawałki (takie na jeden kęs). Stal noża może wchodzić w reakcje z sokiem sałaty, przez co staje się ona gorzka. Wyjątek stanowi sałata lodowa.

- Sałata nie wymaga wyszukanych dodatków. Można ją podawać skropioną jedynie sokiem z cytryny. Najczęściej jednak jada się ją ze śmietaną lub z sosem vinaigrette przyrządzanym na bazie oliwy, octu i przypraw. Osobom, które się odchudzają zamiast śmietany polecane są sosy jogurtowe z dodatkiem ziół.

JAW

www.dieta.fit.pl