Już wiadomo, co jeść, żeby wyglądać szczupło i seksownie
fit.pl
2009-03-04 00:00
Udostępnij
Seksowna dieta
Co robić, żeby zrzucić zbędne kilogramy i wyglądać tak samo ponętnie w bikini jak Jessica Biel? Kluczem do zdrowia i seksownego wyglądu, są winogrona, pomarańcze, marchewki i cukinie.


valerie waters Valerie Waters (zdjęcie obok), ekspertka od odchudzania, stojąca na straży utrzymania prawidłowej wagi ludzi show-biznesu zdradziła wreszcie listę produktów, dzięki którym gwiazdy będące pod jej „dietetyczną opieką” zeszczuplały. Najlepszym przykładem jest Jessica Biel. W zeszłym roku aktorkę okrzyknięto najseksowniejszą kobietą Hollywood 2008 roku. Duża w tym zasługa diety ustalonej przez Waters.


Waters już od kilku lat doradza Biel w kwestii odżywiania, a jej figura potwierdza słuszność podporządkowania się zaleceniom fachowca. 17-letnia kariera Waters pozwoliła jej ustalić listę rzeczy, które można jeść, jeśli chce się schudnąć i jednocześnie zachować kobiece kształty.


Jej zdaniem, szybki i trwały efekt w odchudzaniu przyniesie spożywanie owoców, w których jest dużo wody, a także winogron i pomarańczy. Wśród warzyw jej przychylność zdobyła marchewka i cukinia.


Na czym polega tajna moc wymienionych wyżej produktów?


Winogrona – oczyszczają organizm, ponieważ zawarte w nich składniki biorą udział w usuwaniu produktów przemiany materii. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają fermentację jelitową i działają żółciopędnie. Spożywanie winogron poleca się osobom cierpiącym na zaparcia. Dzięki zawartości błonnika owoce te poprawiają perystaltykę jelit. Regulacja pracy przewodu pokarmowego sprzyja również zachowaniu szczupłej sylwetki.

[-------]


Pomarańcze – są skarbnicą witaminy C. Jako silny antyutleniacz zapewniają skórze młody wygląd, chroniąc ją przed negatywnym wpływem wolnych rodników i pobudzając produkcję kolagenu. Z kolei olejki eteryczne i flawonoidy stymulują krążenie krwi i zwiększają elastyczność skóry.


jessica bielMarchewka – znaleźć w niej możemy witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP. Nie brak też składników mineralnych, takich jak wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt. Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Dzięki obecności dużej ilości błonnika marchewka pomaga regulować przemianę materii, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach.


Cukinia – jest niskokaloryczna i zawiera spore ilości witamin: beta-karoten, witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy, witaminę C, składniki mineralne: potas, magnez, wapń, żelazo, oraz pektyny. Cukinia to źródło fitosteroli i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w ścianach naczyń krwionośnych złogów cholesterolu, a co za tym idzie, zapobiegają miażdżycy.


Dietetyczka kategorycznie odradza swoim klientom picia kawy z ekspresu. W dietach przez nią ustalanych nie ma słodyczy i wysokokalorycznych produktów.


Do lata zostało kilka miesięcy, więc już od dziś włącz te produkty do diety, by w wakacje pochwalić się smukłą i ponętną linią.


www.fit.pl