Zamiast filiżanki herbaty lub kawy, wypij na śniadanie szklankę świeżego soku witaminy i minerały zawarte w warzywach i owocach dodadzą ci sił na dłużej niż porcja kofeiny
fit.pl
2010-05-04 00:00
Udostępnij
Soki - źródło zdrowia i urody
sokiPoza tym, żeby zjadać pięć zalecanych przez dietetyków porcji warzyw i owoców dziennie, twój jadłospis musiałby się składać prawie wyłącznie z nich. Znacznie łatwiej ci będzie go zestawić, gdy dwie porcje zastąpisz sokami.

Soki oczyszczają organizm, pomagają usunąć z niego toksyny i zbędne produkty przemiany materii. Pomagają walczyć z wieloma dolegliwościami, ale nie wszystkie w jednakowy sposób.
  • Winogrona i ananasy zawierają kwas winowy, który powstrzymuje rozwój szkodliwych bakterii.
  • Jabłka, morele, cytryny i śliwki są bogate w kwas jabłkowy, który pomaga oczyścić wątrobę i nerki.
  • Papaja zawiera papainę, a ananas bromelinę - enzymy ułatwiające trawienie i zachowanie szczupłej sylwetki.

Soki zawierają też przeciwutleniacze. Po spożyciu soku np. ze szpinaku ich poziom we krwi jest przez 2,5 godziny wyższy o ponad 15%.
  • Kwasy owocowe z truskawek, winogron i jabłek  neutralizują rakotwórcze substancje w wysoko przetworzonej żywności.
  • Bioflawonoidy z prawie wszystkich owoców obniżają ryzyko wielu nowotworów i ułatwiają przyswajanie witaminy C.
  • Likopen - czerwony barwnik pomidorów, arbuzów i truskawek - obniża ryzyko raka prostaty i chorób serca.

W kartonach i butelkach.

Na rynku jest coraz więcej soków. Oprócz klarowanych, pojawiło się wiele znacznie bogatszych w błonnik soków przecierowych. Producenci wzbogacają je czym mogą (dodatkiem wapnia dla dzieci oraz kobiet ciężarnych i zagrożonych osteoporozą, dodatkiem witamin). Nie są one konserwowane chemicznie, ale w procesie pasteryzacji i tak tracą wiele cennych właściwości. Niestety, przy produkcji soków na skalę przemysłową proces ten jest konieczny. Niepasteryzowane trzeba wypić w dniu ich produkcji. Dlatego najlepsze są te zrobione w domu.

Można je zrobić z większości owoców i warzyw, także tych, które rzadko jadamy na surowo - buraczków czy selera. Aby soki były naprawdę zdrowe, wybieraj owoce i warzywa niepryskane środkami chemicznymi, z roślin nawożonych naturalnie i nie zmodyfikowanych genetycznie. Znacznie łatwiej kupić takie owoce u rolnika, na bazarze czy targu, niż w supermarketach. Możesz je zmiksować ze skórką.

Na dobry początek.
Zacznij od dwóch szklanek soku dziennie, ale nie zastępuj nimi posiłków. Dietę opartą na sokach przeprowadza się tylko pod kontrolą lekarza. Poza tym duża ilość oczyszczających organizm soków może z początku wywoływać bóle głowy, wypryski, zaczerwienienia skóry. Bogate w błonnik, a nie rozcieńczone soki z zielonolistnych warzyw mogą wręcz powodować wzdęcia i niestrawność. Dlatego najlepiej pić je po wymieszaniu z wodą lub innymi sokami. A już na pewno tylko w tej postaci podawać je dzieciom.

Najzdrowsze zestawienia.
Przy domowej "produkcji" soków możesz miksować ze sobą wiele owoców i warzyw. Od ich kombinacji zależy, jakie dolegliwości mogą zwalczyć.
  • Jabłka, zawierające mnóstwo przeciwutleniaczy, zmiksuj z marchewką, pomarańczami, ananasem lub imbirem. Taki sok pomaga walczyć z infekcją, oczyszcza organizm, dodaje energii, wygładza skórę i łagodzi stany zapalne, np. w reumatyzmie.
  • Pomarańcze, bogate w witaminę C, ale też inne przeciwutleniacze, zestawiaj z cytryną, limonką, marchewką lub bananami. Sok z nich pobudza pracę serca, krążenie krwi i pracę układu pokarmowego. Działa też lekko przeczyszczająco.
  • Buraczki, zawierające mnóstwo żelaza i innych minerałów, możesz zmiksować ze szpinakiem, selerem lub ogórkiem. Doskonale wpływają na pracę wątroby i nerek, oczyszczają krew i dodają energii.
  • Pomidory, bogate źródło kwasu foliowego, witaminy C, beta - karotenu, wapnia, magnezu, sodu i innych minerałów, możesz zestawić z selerem. Sok z nich wzmacnia system odpornościowy i zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie.
  • Szpinak zmiksuj z buraczkami, kabaczkiem, jabłkami albo awokado. Nie pij tego soku zbyt dużo jednorazowo. Najzdrowszy jest wymieszany z niegazowaną wodą mineralną. Pomaga on zwalczyć raka, wrzody, anemię, artretyzm i pokonać zmęczenie. Wzmacnia kości i zęby, reguluje ciśnienie krwi, działa przeczyszczająco.
  • Czarne jagody, bogate w witaminę C i minerały, zmiksuj z soczystymi jabłkami albo arbuzem. Taki sok wzmacnia i oczyszcza organizm, poprawia odporność.
  • Koper włoski - sok z niego zawsze mieszaj z sokiem z ogórków albo miksuj bulwy z jabłkami i marchewką. Taki zestaw doskonale łagodzi mdłości, bóle miesiączkowe, oczyszcza skórę i krew.                

www.fit.pl