Podwyższoną jakość zdrowotną Żywności Funkcjonalnej uzyskujemy dzięki zastosowaniu Substancji Bioaktywnych. Ich obecność może wynikać z ingerencji człowieka lub z naturalnego składu chemicznego żywności
fit.pl
2010-03-09 00:00
Udostępnij
Substancje bioaktywne
food2Substancje biologiczne to substancje pochodzenia roślinnego, mineralnego, lub zwierzęcego. W dobie wyjałowienia naszej żywności z wielu składników mineralno – witaminowych następują procesy wzbogacania żywności w kondensaty mikro i makro składników. Między substancjami biologicznymi wyróżniamy następujące kompozyty:

błonnik – inaczej włóknik pokarmowy, niestrawialne część roślin. Błonnik zwiększając swoją objętość pomaga usprawnić perystaltykę jelit, wyregulować poziom „złego” cholesterolu LDL, wpływa korzystnie na gospodarkę lipidową. Spełnia rolę detoksykatora – wiąże toksyny, metale ciężkie i uboczne produkty przemiany materii i odprowadza je z organizmu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywać 30 - 40 g błonnika na dobę. Dobrym źródłem błonnika są warzywa, szczególnie liściaste, oraz otręby (44 g) soja (zawiera około 15 g), groch (około 6 g), czy owoce marakui około 16 g.

prebiotyki – to niestrawialne elementy pochodzenia roślinnego, które tworzą doskonałą pożywkę dla rozwoju i aktywności szczepów bakterii. Regulują poziom cholesterolu i wspomagają układ immunologiczny. Ich źródłem są warzywa jak: cebula, czosnek, rośliny strączkowe, surowe szparagi

synbiotyki – krzyżówka probiotyków z probiotykami. Synergistyczne działanie tych substancji wspomagają homeostazę flory jelitowej

poliole – czyli alkohole cukrowe jak np. laktitol, sorbitol, czy ksyliol. W połączeniu z aktywnością fizyczną i zoptymalizowaną dietą spełniają ważną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych jak: choroby układu sercowo- naczyniowego, nadwaga i otyłość, czy próchnica

NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6,omega-7,omega-9), nie są produkowane endogennie, więc rolą zbilansowanej diety jest dostarczyć je wraz z pożywieniem. Wspomagają układ sercowo- naczyniowy, nerwowy, odpornościowy, wspomagają pracę mózgu, działają anty-karcerogennie, przyjmowane permanentnie regulują poziom ciśnienia. Można je znaleźć w rybach morskich (surowych), orzechach, pestkach, nasionach, awokado, oliwie z oliwek, czy oleju lnianym

cholina i lecytyna – czyli substancje z grupy fosfolipidów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki, odgrywają ważną rolę w metabolizmie hepatocytów, oraz procesach mielinizacji (czyli w tworzeniu się otoczki mielinowej na włóknach nerwowych)
substancje fitochemiczne np. stanole roślinne, zwane fitosterolami i fitostanolami, które obniżają poziom cholesterolu poprzez zahamowanie wchłaniania cholesterolu w jelitach

witaminy i sole mineralne – to grupa związków i substancji czynnych niezbędnych do życia każdemu człowiekowi. Nie są generowane przez organizm – ich endogenne produkcja zatrzymała się na etapie rozwoju człowieka pierwotnego, gdyż otrzymywał je ze źródeł pokarmowych. Obowiązujące dawki RDA ( Redommended Dietary Allowances) opracowane w USA miały zapobiegać szkorbutowi, obecnie nie są w stanie sprostać zapotrzebowaniu współczesnego człowieka na witaminy i minerały.

www.fit.pl