Zatrzymaj lato już dziś! Robimy przetwory

Wielu z nas uważa lato za najpiękniejszą porę roku. Trudno się temu dziwić - nic nie cieszy oczu tak jak pierwsze promienie słońca, zielona trawa czy dojrzałe, soczyste owoce. Tylko jak zatrzymać ten letni urok na dłużej…? Wystarczy zrobić przetwory! One, nawet w pochmurny, zimowy dzień przypomną nam smak wakacji
2018-09-25 00:00
Udostępnij
Zatrzymaj lato już dziś! Robimy przetwory

Idealne dżemy, marmolady i powidła

Do najpopularniejszych przetworów owocowych zaliczamy mar­molady, powidła, dżemy, konfitury
i kompoty. Z powodzeniem możemy używać ich na kanapkę, jako dodatek do budyniu, kisielu, naleśników, ciasta czy nawet mięs. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są te wykonane własnoręcznie w domu. Ich atutem jest  przede wszystkim prosty skład, ponieważ w przeciwieństwie do swoich sklepowych odpowiedników nie zawierają substancji konserwujących i szkodliwej „chemii”. Niestety, coraz rzadziej samodzielnie przygotowujemy przetwory, obawiając się kilkugodzinnego gotowania, bałaganu i całej tej ciężkiej pracy. Zaraz… jakiej ciężkiej pracy? Przygotowanie domowych przetworów może być przecież banalnie proste!

Wydryluj to!

Przygotowując soki, powidła, a nawet prażone jabłka z pewnością przyda nam się dobra drylownica. Korzystając z niej zaoszczędzisz mnóstwo czasu, sił i nerwów już na początku pracy. Drylownicę najlepiej dopasować do rodzaju owoców - inna przyda się do śliwek, inna do soczystych wiśni. Warto zaopatrzyć się w taką, która w szybki i łatwy sposób pozwoli nam uporać się z przygotowanymi do przetworów owocami, jak np. automatyczna drylownica do śliwek marki Leifheit. Dzięki niej bez problemu usuniemy pestki z większych owoców, takich jak na przykład śliwki.  Nóż ze stali szlachetnej sprawia, że ten mały automat precyzyjnie usuwa pestki i przygotowuje owoce do ciasta. Miąższ wpada do podstawionej miski, a pestki do pojemnika. Nic wokół się nie brudzi! Dodatkowym atutem drylownicy jest fakt, że po pracy wystarczy ją jedynie opłukać pod bieżącą wodą. Szybko, prosto i wygodnie.

Jeśli zaś chcesz w kilka minut wyczarować ciasto z wiśniami dla niezapowiedzianych gości, użyj drylownicy Cherrymat. To praktyczne urządzenie dryluje wiśnie w ekspresowym tempie: świeże lub wekowane. Zaledwie w godzinę można wydrylować 12 kg świeżych wiśni lub zawartość 12 słoików na przetwory. Jak to możliwe? Wszystko to zawdzięczamy jej wyjątkowemu kształtowi – wystarczy wsypać owoce do tuby drylującej, a precyzyjny nóż ze stali szlachetnej szybko i bez rozmiażdżania oddzieli miąższ od pestek.

Pyszna szarlotka

Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Wyzwaniem jest już sam wybór ciasta – kruche, półkruche, drożdżowe czy francuskie? Potem dodatki: szarlotka z budyniem, białkami jaj, galaretką, a może solo?  I wreszcie punkt kulminacyjny: jabłka! Możesz użyć świeżych, tartych, prażonych i gotowanych, czyli jednym słowem tych, które akurat masz pod ręką. Bez znaczenia jest to, czy zdecydujesz się na ciasto ze świeżych, czy prażonych owoców - przed ich użyciem zawsze uprzednio usuń  z jabłek gniazda nasienne. W tym celu najlepiej sprawdzi się niewielka, poręczna drylownica do jabłek. Dzięki niej szybko i precyzyjnie pozbędziesz się niechcianych fragmentów owoców - wystarczy jedynie rozchylić uchwyt, aby otworzył się wycinak, z którego pomocą łatwo usuniesz gniazdo nasienne, nie tylko z jabłek, ale także z twardych gruszek. Teraz już tylko wystarczy pokroić miąższ na niewielkie fragmenty i gotowe!

sloiki

Letni smak owoców przez cały rok

Przygotowując przetwory często głowimy się jak zabezpieczyć je przed niekorzystnym działaniem bakterii, pleśni i grzybów, tak, aby przetrwały całą zimę. Istnieje na to proste rozwiązanie - wystarczy jeżeli poddasz je wekowaniu. To skuteczny, tani i bardzo prosty sposób, aby zachować lato na znacznie dłużej.

Do wekowania potrzebny Ci będzie tylko garnek, gorąca woda i porządny słoik np. słoik do wekowania marki Leifheit. Zapewnia on nie tylko trwałość wszystkich domowych przetworów, ale również, dzięki dekoracyjnym zdobieniom, świetnie prezentuje się na półce w spiżarni. Tak zapakowane powidła mogą stać się nawet gustownym prezentem dla mamy, taty czy sąsiadki – z podarunku „hand made” rozpieszczającym podniebienie z pewnością każdy się  ucieszy.

Powidła – palce lizać! Prosty i sprawdzony przepis

Do sporządzenia pysznych powideł potrzebujesz tylko dwóch składników: śliwek i cukru. Najlepsze proporcje to 250 g cukru na 1 kg świeżych owoców, ale możesz go dodać go trochę mniej. Jeżeli lubisz niebanalne przetwory wypróbuj powidła z cynamonem czy wanilią – palce lizać!

Wykonanie: Drylujemy śliwki (pomocna okaże się drylownica Leifheit), a następnie umieszczamy  w dużym, szerokim rondlu. Owoce gotujemy na słabym ogniu, często mieszając, aż do odparowania soku i osiągnięcia dość gęstej, kleistej konsystencji. Kolejnym krokiem jest dodatnie cukru, który sprawi, że powidła lekko się rozrzedzą. Ponownie gotujemy je do chwili, aż osiągniemy konsystencję sprzed dodania cukru. Ważne jest aby często je mieszać, by zapobiec przywarciu ich do dna garnka. Gorące przekładamy do słoików i wekujemy. Smacznego!